Elkészítés: 30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók (6 adag):
6 darab zsemle
250 g túró
200 g tejföl
100 g mazsola
3 evőkanál méz
1 tojás
1 citrom héja + 1 kávéskanál citromlé
1 kávéskanál vaníliapor
kb. 2,5 deci tej
6 kávéskanál vaj + a 1 sütőtál kikenéséhez





Elkészítés:
- A zsemlék tetejét levágjuk, és a belsejükből kivájjuk a tésztát.
- A túrót kikeverjük a tojással, a mézzel és a tejföllel, beleszórjuk a mazsolát, a vaníliaport, belereszeljük a citromhéjat és facsarunk bele némi citromlevet is.
- A kivájt zsemléket megforgatjuk a tejben kívül-belül (vigyázva, hogy ne ázzon el), egy kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk, és megtöltjük a túrós töltelékkel.
- A zsemlék levágott tetejét is megforgatjuk a tejben, és visszatesszük őket a helyükre.
- Minden zsemle tetejére teszünk egy-egy kávéskanál vajat, hogy szép pirosra süljenek a zsemlék, és 180 fokos, előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.
(Én a zsemlebeleket, a tejet és a maradék túrót is összekevertem, és egy szufléformában megsütöttem – ez kb. 8 perc alatt elkészült, így nem kellett éhezve kivárnom a végeredményt).
Fotó: Tóth Milán Photography