Elkészítési idő: 4 óra
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (8 adag):
1,5 kg marhapofa
4 evőkanál ghee (tisztított vaj), vagy olaj
4 felszeletelt vöröshagyma
4 evőkanál reszelt gyömbér
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 fahéjrúd
1 dl balzsamecet
1 liter vörösbor
1 teáskanál barna cukor
só, frissen őrölt cayenne bors
A fűszerkeverékhez:
½ teáskanál római kömény
1 evőkanál koriandermag
½ teáskanál kardamommag
1 teáskanál görögszéna
2 teáskanál csilipor
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál mustárpor







Elkészítés:
- A marhapofát lehártyázzuk és kb. 4-5 centis kockákra vágjuk.
- A fűszereket egy robotgépben vagy fűszermalomban finomra őröljük.
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, és a húst két adagban beletéve barnára pirítjuk, majd félretesszük.
- A visszamaradt zsiradékba dobjuk a vöröshagymát, a gyömbért, a fokhagymát és a fahéjat, és lassú tűzön kevergetve puhára pároljuk, míg a hagyma elkezd üvegesedni.
- Akkor hozzáadjuk a fűszereket, jól összekeverjük, majd a húst is belekeverjük, ügyelve arra, hogy a fűszeres-olajos massza mindenhol jól bevonja.
- Ráöntjük az ecetet, a bort, belekeverjük a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk.
- Lefedve, 160 fokos sütőben 3 óra alatt puhára főzzük (ha elkészült, kivesszük belőle a fahéjrudat).
- Puliszkával és grillezett paradicsommal tálaljuk.
Fotó: Tóth Milán Photography