Elkészítési idő: 4 óra

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (8 adag):

1,5 kg marhapofa

4 evőkanál ghee (tisztított vaj), vagy olaj

4 felszeletelt vöröshagyma

4 evőkanál reszelt gyömbér

4 gerezd zúzott fokhagyma

1 fahéjrúd

1 dl balzsamecet

1 liter vörösbor

1 teáskanál barna cukor

só, frissen őrölt cayenne bors

A fűszerkeverékhez:

½ teáskanál római kömény

1 evőkanál koriandermag

½ teáskanál kardamommag

1 teáskanál görögszéna

2 teáskanál csilipor

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál mustárpor

Elkészítés:

  1. A marhapofát lehártyázzuk és kb. 4-5 centis kockákra vágjuk.
  2. A fűszereket egy robotgépben vagy fűszermalomban finomra őröljük.
  3. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, és a húst két adagban beletéve barnára pirítjuk, majd félretesszük.
  4. A visszamaradt zsiradékba dobjuk a vöröshagymát, a gyömbért, a fokhagymát és a fahéjat, és lassú tűzön kevergetve puhára pároljuk, míg a hagyma elkezd üvegesedni.
  5. Akkor hozzáadjuk a fűszereket, jól összekeverjük, majd a húst is belekeverjük, ügyelve arra, hogy a fűszeres-olajos massza mindenhol jól bevonja.
  6. Ráöntjük az ecetet, a bort, belekeverjük a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk.
  7. Lefedve, 160 fokos sütőben 3 óra alatt puhára főzzük (ha elkészült, kivesszük belőle a fahéjrudat).
  8. Puliszkával és grillezett paradicsommal tálaljuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük