Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (kb. 3,5 kg):
3 kg citrom
15 centi friss gyömbér
1 kg cukor
½ teáskanál őrölt fehér bors
Elkészítés:
- A citromokat megtisztítjuk: a megtisztított, külső sárga héját zöldségtisztítóval vékonyan levágjuk (ennek egy része mehet a limoncellóba, a maradékot megszáríthatjuk, vagy készíthetünk belőle citromhéj befőttet is – süteményekbe, mártásokba, krémekbe kiválóan felhasználhatók).
- A héj alsó, fehér részét késsel levágjuk a gyümölcsről, majd vékonyan felkarikázzuk a citromokat.
- A meghámozott gyömbért lereszeljük, majd a citrommal együtt egy lábosba tesszük.
- Összekeverjük a cukorral és a borssal, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Másnap felforraljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy teljesen megtisztítsuk a hártyáktól, rostoktól és a gyömbér szálaitól (ami a szűrőn fennmaradt, egy üvegbe tettem, és forró gyömbéres limonádé formájában, evőkanalanként 3 deci forró vízzel hígítva elfogyasztottam).
- A gyömbéres citromzselét újra felforrósítjuk, majd sterilizált üvegekbe töltjük. Dzsem formájában péksüteményekhez, de mártásokba, vagy szintén limonádé alapként használhatjuk.
Fotó: Tóth Milán Photography