Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (kb. 3,5 kg):

3 kg citrom

15 centi friss gyömbér

1 kg cukor

½ teáskanál őrölt fehér bors

Elkészítés:

  1. A citromokat megtisztítjuk: a megtisztított, külső sárga héját zöldségtisztítóval vékonyan levágjuk (ennek egy része mehet a limoncellóba, a maradékot megszáríthatjuk, vagy készíthetünk belőle citromhéj befőttet is – süteményekbe, mártásokba, krémekbe kiválóan felhasználhatók).
  2. A héj alsó, fehér részét késsel levágjuk a gyümölcsről, majd vékonyan felkarikázzuk a citromokat.
  3. A meghámozott gyömbért lereszeljük, majd a citrommal együtt egy lábosba tesszük.
  4. Összekeverjük a cukorral és a borssal, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  5. Másnap felforraljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy teljesen megtisztítsuk a hártyáktól, rostoktól és a gyömbér szálaitól (ami a szűrőn fennmaradt, egy üvegbe tettem, és forró gyömbéres limonádé formájában, evőkanalanként 3 deci forró vízzel hígítva elfogyasztottam).
  6. A gyömbéres citromzselét újra felforrósítjuk, majd sterilizált üvegekbe töltjük. Dzsem formájában péksüteményekhez, de mártásokba, vagy szintén limonádé alapként használhatjuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük