Elkészítés: 60 perc (+ a bab áztatása)

Nehézségi fok: 2

Lisztmentes, Tojásmentes, Cukorbetegbarát

Hozzávalók (8 adag):

500 g kelbimbó

400 g fejtett tarkabab

400 g darabolt paradicsomkonzerv

300 g füstölt tarja

100 g erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna)

2 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

1 nagy paszternák

½ nagy zellergumó

1 nagy fej vöröshagyma

Fűszerek: só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, majoránna, 1 babérlevél,

2 l tiszta víz

A tálaláshoz:

1 csokor petrezselyemzöld

reszelt parmezán sajt, bazsalikom pesto

Elkészítés:

  1. A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztjuk, majd megpirítjuk.
  2. Rádobjuk a kockára vágott hagymát, és együtt pirítjuk, míg a hagyma aranysárga színt kap.
  3. A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítjuk, és karikára, illetve kockára vágjuk.
  4. Hozzákeverjük a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadjuk az előzőleg beáztatott, majd lecsöpögtetett (vagy frissen fejtett, esetleg kiolvasztott) babot is.
  5. Megsózzuk, majd felengedjük vízzel, és elkezdjük főzni, teljes lángon.
  6. Forrás után visszavesszük a lángot takarékra, és még kb. 20 percig bugyogtatva főzzük.
  7. Ezt követően beletesszük a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további 20 perces főzés következik.
  8. Akkor kerülnek bele a fűszerek: őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél és a paradicsomkonzerv.
  9. 10 perc főzés után lezárjuk a lángot. Tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot, és tányéronként 1-1 teáskanál bazsalikom pestót. 

Food design: Antal Balázs BAANTAL

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük