Elkészítés: 60 perc (+ a bab áztatása)
Nehézségi fok: 2
Lisztmentes, Tojásmentes, Cukorbetegbarát
Hozzávalók (8 adag):
500 g kelbimbó
400 g fejtett tarkabab
400 g darabolt paradicsomkonzerv
300 g füstölt tarja
100 g erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna)
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 nagy paszternák
½ nagy zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
Fűszerek: só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, majoránna, 1 babérlevél,
2 l tiszta víz
A tálaláshoz:
1 csokor petrezselyemzöld
reszelt parmezán sajt, bazsalikom pesto
Elkészítés:
- A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztjuk, majd megpirítjuk.
- Rádobjuk a kockára vágott hagymát, és együtt pirítjuk, míg a hagyma aranysárga színt kap.
- A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítjuk, és karikára, illetve kockára vágjuk.
- Hozzákeverjük a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadjuk az előzőleg beáztatott, majd lecsöpögtetett (vagy frissen fejtett, esetleg kiolvasztott) babot is.
- Megsózzuk, majd felengedjük vízzel, és elkezdjük főzni, teljes lángon.
- Forrás után visszavesszük a lángot takarékra, és még kb. 20 percig bugyogtatva főzzük.
- Ezt követően beletesszük a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további 20 perces főzés következik.
- Akkor kerülnek bele a fűszerek: őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél és a paradicsomkonzerv.
- 10 perc főzés után lezárjuk a lángot. Tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot, és tányéronként 1-1 teáskanál bazsalikom pestót.
Food design: Antal Balázs BAANTAL
Fotó: Tóth Milán Photography