Elkészítés: 1 óra

Nehézségi fok: 3

Lisztmentes, Tojásmentes, Cukorbetegbarát

Hozzávalók (6 adag):

400 g főtt, nagy szemű bab

250 g natúr paradicsommártás

250 g friss paradicsom

1 kis sárgarépa, megtisztítva és kockákra vágva

1 közepes vöröshagyma, apróra vágva

1 közepes édeskömény gumó apróra vágva

3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

3 ek. sótlan vaj

1 kk. szárított oregánó

4 tk. apróra vágott friss oregánó

1 kk. őrölt pirospaprika

1 kk. só

A polentához:

4 dl víz

1 tk. só

100 g kukoricadara

2 ek. sótlan vaj

50 frissen reszelt parmezán sajt, plusz még a tálaláshoz

Frissen őrölt fekete bors

A tálaláshoz:

Frissen őrölt fekete bors

2 ek. apróra vágott friss, lapos levelű petrezselyem

Elkészítés:               

  1. A babot megfőzzük, majd leszűrjük.
  2. A vajat egy közepes méretű lábosban felolvasztjuk.
  3. Beleszórjuk a hagymát, az édesköményt, a fokhagymát, és enyhén megpirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a szárított oreganót, majd a sárgarépa következik.
  5. Néhány percnyi pirítás után öntsük hozzá a paradicsomszószt, a sót, jól keverjük össze a masszát, és forraljuk fel, majd lassú tűzön, bugyogtatva főzzük kb. 20 percig, míg a répa teljesen megpuhul, és kicsit besűrűsödik a mártás.
  6. Keverjük hozzá a babot, a kockára vágott friss paradicsomot, és főzzük még 10 percig együtt.
  7. Akkor kissé utánasózzuk, ha szükséges, hozzákeverjük a friss oreganót, és lefedve, tálalásig félretesszük.
  8. A polentához forraljuk fel a vizet, majd forrás közben szórjuk bele a kukoricadarát és a sót, és lassú tűzön, kevergetve főzzük puhára (6-8 perc), majd vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a vajat és a parmezánt.
  9. Tálaláskor először a polentát szedjük a tányérra, majd erre kerül a babos paradicsomragu.
  10. Szórjuk meg friss petrezselyemmel, parmezánnal és egy kis frissen őrölt fekete borssal.

Fotó: Tóth Milán Photography

Food design: Antal Balázs BAANTAL

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük