Elkészítés: 1 óra
Nehézségi fok: 3
Lisztmentes, Tojásmentes, Cukorbetegbarát
Hozzávalók (6 adag):
400 g főtt, nagy szemű bab
250 g natúr paradicsommártás
250 g friss paradicsom
1 kis sárgarépa, megtisztítva és kockákra vágva
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
1 közepes édeskömény gumó apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
3 ek. sótlan vaj
1 kk. szárított oregánó
4 tk. apróra vágott friss oregánó
1 kk. őrölt pirospaprika
1 kk. só
A polentához:
4 dl víz
1 tk. só
100 g kukoricadara
2 ek. sótlan vaj
50 frissen reszelt parmezán sajt, plusz még a tálaláshoz
Frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
Frissen őrölt fekete bors
2 ek. apróra vágott friss, lapos levelű petrezselyem
Elkészítés:
- A babot megfőzzük, majd leszűrjük.
- A vajat egy közepes méretű lábosban felolvasztjuk.
- Beleszórjuk a hagymát, az édesköményt, a fokhagymát, és enyhén megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a pirospaprikát, a szárított oreganót, majd a sárgarépa következik.
- Néhány percnyi pirítás után öntsük hozzá a paradicsomszószt, a sót, jól keverjük össze a masszát, és forraljuk fel, majd lassú tűzön, bugyogtatva főzzük kb. 20 percig, míg a répa teljesen megpuhul, és kicsit besűrűsödik a mártás.
- Keverjük hozzá a babot, a kockára vágott friss paradicsomot, és főzzük még 10 percig együtt.
- Akkor kissé utánasózzuk, ha szükséges, hozzákeverjük a friss oreganót, és lefedve, tálalásig félretesszük.
- A polentához forraljuk fel a vizet, majd forrás közben szórjuk bele a kukoricadarát és a sót, és lassú tűzön, kevergetve főzzük puhára (6-8 perc), majd vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a vajat és a parmezánt.
- Tálaláskor először a polentát szedjük a tányérra, majd erre kerül a babos paradicsomragu.
- Szórjuk meg friss petrezselyemmel, parmezánnal és egy kis frissen őrölt fekete borssal.
Food design: Antal Balázs BAANTAL