Currys vörös lencse sült karfiollal és földimogyoróval

Elkészítés: 40 perc

Nehézségi fok: 2

Lisztmentes, Tojásmentes, Cukorbeteg-barát

Hozzávalók (4 adag):

400 g vörös lencse, megmosva

1 kis karfiol rózsáira szedve

50g mogyoró

1 fehér hagyma, kockára vágva

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál friss gyömbér gyökér, apróra kockázva

100 g sótlan vaj

 1 teáskanál olívaolaj

1 liter víz

1 teáskanál enyhe, sárga curry por

1 csipetnyi őrölt édesköménymag

1 csillagánizs

½ fahéj

1 teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)

100 g joghurt

100 g kókusztejszín

1 citrom leve

egy csipetnyi só

1 evőkanál friss koriander, apróra vágva

Elkészítés:

  1. Egy nagy serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a fűszereket a vajjal és egy kevés olajjal, közepes lángon.
  2. Amikor a hagyma áttetsző és puha, adjuk hozzá a lencsét és a vizet, lassú tűzön főzzük 20 percig, vagy míg a lencse megpuhul.  
  3. Adjuk hozzá a fele joghurtot és a kókusztejszínt, ezzel lazán keverjük szét a lencseszemeket.
  4. Egy másik edényben, kevés olajon süssük aranysárgára a karfiolt, majd locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével.
  5. A földimogyorót pirítsuk 3 percig 180C fokon, majd vágjuk durvára.
  6. Tálaláskor a meleg lencse tetejére halmozzuk a sült karfiolt, meglocsoljuk még citromlével, joghurttal, és megszórjuk földimogyoróval és korianderlevéllel.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük