Elkészítés: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (6 adag):

300 g magyar tenyésztésű afrikai törpeharcsa filé (a bőrét lehúzzuk)

1 póréhagyma fehér része felkarikázva

1 sárgarépa

1 paszternák

3 szál zeller

1 gerezd fokhagyma

1 dl száraz fehér bor

200 g tejszín vagy sűrű kókusztej

1 kávéskanál só

½ kávéskanál fehér bors

1 liter zöldség alaplé

1 kisebb babérlevél vagy 1 kaffer lime levél (az előbbit a tejszínes, az utóbbit a kókusztejes változathoz ajánlom)

20 g vaj

A pácolt citromhoz:

2 bio (kezeletlen héjú) zöld citrom

1 deci extra szűz olíva olaj

só, fehér bors, egy kaffer lime levél

friss kakukkfű

Elkészítés:

  1. A vajat egy lábosban megolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, és kevergetve addig pirítjuk, míg a tömött hagymakarikák fellazulnak.
  3. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk.
  4. Beletesszük a kockára vágott harcsafilét, átkeverjük, és hagyjuk, míg a halhús átfehéredik.
  5. Felöntjük a borral, alaposan átkeverjük, és 2-3 percig együtt forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
  6. Beletesszük a faldarabolt zöldségeket (a zellerszárat, a sárgarépát és a paszternákot – ezt helyettesíthetjük petrezselyemgyökérrel is), megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a babér- vagy lime levelet, és alaposan összekeverjük, majd 5 percig lefedve pároljuk.
  7. Felöntjük az alaplével, és teljesen puhára főzzük benne a halhúst és a zöldségeket.
  8. Simára turmixoljuk, és belekeverjük a tejszínt vagy a kókusztejet.
  9. A pácolt citromot egy nappal előtte kell elkészíteni: egy üvegtálba teszünk másfél, 1 mm-es vékony karikára vágott zöldcitromot. Rétegenként enyhén sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az olívaolajjal és a maradék fél citrom levével. Beleteszünk egy kaffer lime levelet és egy friss kakukkfű ágat. Légmentesen lezárjuk, és a hűtőbe tesszük. Tálaláskor, szeletenként használjuk, a páclével meglocsolhatjuk a levest. Salátákhoz is felhasználható!

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük