Elkészítés: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (6 adag):
300 g magyar tenyésztésű afrikai törpeharcsa filé (a bőrét lehúzzuk)
1 póréhagyma fehér része felkarikázva
1 sárgarépa
1 paszternák
3 szál zeller
1 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehér bor
200 g tejszín vagy sűrű kókusztej
1 kávéskanál só
½ kávéskanál fehér bors
1 liter zöldség alaplé
1 kisebb babérlevél vagy 1 kaffer lime levél (az előbbit a tejszínes, az utóbbit a kókusztejes változathoz ajánlom)
20 g vaj
A pácolt citromhoz:
2 bio (kezeletlen héjú) zöld citrom
1 deci extra szűz olíva olaj
só, fehér bors, egy kaffer lime levél
friss kakukkfű
Elkészítés:
- A vajat egy lábosban megolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, és kevergetve addig pirítjuk, míg a tömött hagymakarikák fellazulnak.
- Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk.
- Beletesszük a kockára vágott harcsafilét, átkeverjük, és hagyjuk, míg a halhús átfehéredik.
- Felöntjük a borral, alaposan átkeverjük, és 2-3 percig együtt forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
- Beletesszük a faldarabolt zöldségeket (a zellerszárat, a sárgarépát és a paszternákot – ezt helyettesíthetjük petrezselyemgyökérrel is), megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a babér- vagy lime levelet, és alaposan összekeverjük, majd 5 percig lefedve pároljuk.
- Felöntjük az alaplével, és teljesen puhára főzzük benne a halhúst és a zöldségeket.
- Simára turmixoljuk, és belekeverjük a tejszínt vagy a kókusztejet.
- A pácolt citromot egy nappal előtte kell elkészíteni: egy üvegtálba teszünk másfél, 1 mm-es vékony karikára vágott zöldcitromot. Rétegenként enyhén sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az olívaolajjal és a maradék fél citrom levével. Beleteszünk egy kaffer lime levelet és egy friss kakukkfű ágat. Légmentesen lezárjuk, és a hűtőbe tesszük. Tálaláskor, szeletenként használjuk, a páclével meglocsolhatjuk a levest. Salátákhoz is felhasználható!
Fotó: Tóth Milán Photography