Elkészítés: 4 óra

Nehézség: 1

Hozzávalók (6 adag):

2 kg füstölt csülök

3 liter víz

2 körömnyi egész fahéj

2-3 szem szegfűszeg

2-3 szem fekete bors

2-3 szem szegfűbors

1-2 szem borókabogyó

Elkészítés:

  1. A főzésnek legalább a felhasználást megelőző este lássunk neki: a csülköt tegyük egy fazékba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje, szórjuk mellé a fűszereket, és teljes lángon kezdjük el főzni.
  2. Forrás után vegyük takarékra a lángot, és főzzük a húst teljesen puhára (ez 2-3 óra is lehet, a csülök méretétől függően). Hústűvel ellenőrizhetjük időnként az állagát. Én (mivel a főzőlét később felhasználom) ugyanúgy le szoktam szedni a habját forrás után, mint mikor húslevest készítek.
  3. Miután elkészült, levesszük a tűzről, és a főzővízben hagyjuk lassan kihűlni – ezért kell időben elkezdeni, mert ez a folyamat egy éjszakát igénybe szokott venni. Így nem szárad ki a hús, hanem puha és szaftos lesz.
  4. Én a főtt csülköt is be szoktam tenni tálalás előtt a sütőbe, és egy kicsit grillezem, hogy szép pirosas legyen a bőre, és így a zsír egy része is kisül alóla.

TIPP: A főzővizet ülepítem, majd egy kis lyukú szűrőn, merőkanállal szedve átszűröm – semmiképp sem öntve, mert felkeveredik az alja, és zavaros lesz. Egy részét általában húsvét után felhasználom – a maradék sonka, csülök megy a bablevesbe, a többit pedig 1 literes adagokban lefagyasztom, és levesekhez, főzelékekhez használom el.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük