Elkészítés: 4 óra
Nehézség: 1
Hozzávalók (6 adag):
2 kg füstölt csülök
3 liter víz
2 körömnyi egész fahéj
2-3 szem szegfűszeg
2-3 szem fekete bors
2-3 szem szegfűbors
1-2 szem borókabogyó
Elkészítés:
- A főzésnek legalább a felhasználást megelőző este lássunk neki: a csülköt tegyük egy fazékba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje, szórjuk mellé a fűszereket, és teljes lángon kezdjük el főzni.
- Forrás után vegyük takarékra a lángot, és főzzük a húst teljesen puhára (ez 2-3 óra is lehet, a csülök méretétől függően). Hústűvel ellenőrizhetjük időnként az állagát. Én (mivel a főzőlét később felhasználom) ugyanúgy le szoktam szedni a habját forrás után, mint mikor húslevest készítek.
- Miután elkészült, levesszük a tűzről, és a főzővízben hagyjuk lassan kihűlni – ezért kell időben elkezdeni, mert ez a folyamat egy éjszakát igénybe szokott venni. Így nem szárad ki a hús, hanem puha és szaftos lesz.
- Én a főtt csülköt is be szoktam tenni tálalás előtt a sütőbe, és egy kicsit grillezem, hogy szép pirosas legyen a bőre, és így a zsír egy része is kisül alóla.
TIPP: A főzővizet ülepítem, majd egy kis lyukú szűrőn, merőkanállal szedve átszűröm – semmiképp sem öntve, mert felkeveredik az alja, és zavaros lesz. Egy részét általában húsvét után felhasználom – a maradék sonka, csülök megy a bablevesbe, a többit pedig 1 literes adagokban lefagyasztom, és levesekhez, főzelékekhez használom el.
Fotó: Tóth Milán Photography