Elkészítés: 30 perc (+ áztatás, főzés)
Nehézség: 2
Hozzávalók (kb. 800 g):
250 g szárított csicseriborsó (vagy 2 doboz konzerv)
1 citrom leve
2 gerezd zúzott fokhagyma
4 evőkanál tahini (őrölt szezámmagból készült massza)
4 evőkanál olívaolaj
néhány csepp csilis olaj vagy szárított csili (opcionális)
só
Elkészítés:
- Ha szárított csicseriborsót használunk, azt tanácsos legalább 12 órára beáztatni – ezt követően körülbelül fél órát szánjunk a főzésre.
- Utána leszűrjük, de a főzővízből tegyünk félre egy keveset a krém kikeveréséhez. Konzerv esetében egyszerűbb a helyzet: csak lecsöpögtetjük, és felfogjuk a levét.
- Az összes hozzávalót a robotgépbe tesszük, és krémesen simára pürésítjük. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá a csicseriborsó levéből.
- Én egy kis csilit is tettem bele, mert szeretem csípősen – ez egyéni ízlés kérdése, mint ahogy a tahini vagy a citrom aránya is.
Fotó: Tóth Milán Photography