Ezen a blogon kívül a 2022-es évem legszebb gyümölcse, a Szigetköz – könyv végre kijött a nyomdából és elkészült hozzá a weboldal is, melyen megrendelhető: https://szigetkozikonyv.hu

Így mindenki leadhatja a rendelést, hogy ott legyen a karácsonyfa alatt, vagy a belőle készült ételek az ünnepi asztalon. Kedvcsinálónak jöjjön hát a szigetközi halászlé receptje, mely nem is lehetne aktuálisabb:

Előkészítés: 1 óra

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (8 adag):

2 kg ponty

2 kg vegyes apróhal

5 nagy fej hagyma

2 nagy, érett paradicsom

1 zöldpaprika

150 g mangalicazsír

100 g édes őrölt pirospaprika

4 evőkanál só

1 evőkanál őrölt bors

kb. 8 liter víz

A tálaláshoz:

1 db erőspaprika, Erős Pista vagy szárított cseresznyepaprika

A fotózáson gyerekkori kedvencemmel, sós lepénnyel ettük – a könyvben ezt a receptet is megtaláljátok. Az első fotón látható, egyedi, kézi készítésű kés Kalocsai Renátó munkája, a művészi kerámia tányérokat Ángyán Csillától kaptuk.

Fotó: Pomaránski Luca

Elkészítés:

  1. A pontyok fejét és farkát levágjuk, a törzsét 2 cm vastag szeletekre vágjuk – ez utóbbit félretesszük.
  2. 100 g zsírban enyhén megpirítunk 4 apró kockákra vágott hagymát, majd egy liter vízzel felengedjük és feloldjuk benne a só felét. Belerakjuk a megtisztított apróhalat és a pontyok fejét és farkát, a paradicsomot és a paprikát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és az egészet puhára főzzük.
  3. Ha elkészült, levesszük a tűzről, a csontos részeket kivesszük belőle, majd az egészet átpasszírozzuk.
  4. A bográcsban a maradék zsíron megpirítjuk a felaprított 1 hagymát. Felengedjük egy liter vízzel, ebbe beleszórjuk a pirospaprikát és főzzük, míg a paprika színe kioldódik. Hozzáadjuk a borsot is és a só másik felét.
  5. Belekeverjük a passzírozott alaplét, az alaplé mennyiségével megegyező vízzel felhígítjuk és felmelegítjük.
  6. Végül a félretett pontyszeleteket belefőzzük és frissen tálaljuk. Ez utolsó szakasz során már nem szabad megkeverni, hogy ne törjük össze a pontypatkókat!
  7. Tálalásnál kínálhatunk hozzá valami csípőset: erős paprikát, cseresznyepaprikát vagy Erős Pistát.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük