Elkészítés: 90 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (4 adaghoz):
4 pontypatkó vagy pontyszelet
1 kg krumpli
2 fej hagyma
100 g gyufaszál méretűre aprított füstölt szalonna
2 zöldpaprika
2 paradicsom
350 g zsíros tejföl
1 tojássárgája
1 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés:
- Félig főzzük meg a krumplit sós vízben, majd húzzuk le a héját és vágjuk karikára.
- A szalonnát egy serpenyőben olvasszuk ki, a zsírt öntsük át egy tűzálló tálba, a szalonnát tegyük félre.
- A kizsírozott edénybe fektessük bele a krumplit, majd rétegezzük rá a felkarikázott paprikát, paradicsomot és a hagymát. Szórjuk a tetejére a szalonnadarabkákat, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A halat sózzuk be, majd fejtessük a zöldségek tetejére. A tejfölt keverjük simára a tojássárgájával és a zúzott fokhagymával, majd öntsük a halra.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük egy órát fedő nélkül, míg a hal megpuhul, és a tejföl aranybarnára sül a tetején. Tálalás előtt szórjuk meg őrölt pirospaprikával.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography