Elkészítés: 40 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (5 adag):
- 500 g harcsafilé
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál citromlé
- 7 dl hal- vagy zöldségalaplé
- 50 g vaj
- 1 salottahagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 300 g basmati rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- só, fehérbors
- 2 evőkanál tárkony, finomra aprítva
- 3 kisebb uborka meghámozva, felkarikázva
Elkészítés:
- Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd a kockára vágott, besózott halat megsütjük benne, végül a halkockákat kiszedjük egy másik tálba és lefedve melegen tartjuk.
- A vajhoz hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni.
- Az alaplét folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart.
- Amikor a rizs megpuhult, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az uborkát, a citromlét, végül a vaj másik felét. A tárkonyt finomra aprítjuk, és a piláfra szórjuk. Egy kicsit teszünk félre a tálaláshoz, amivel a tányérra kiszedett adagokat meghintjük.
- Az előkészített halkockákat a tányéron adjuk hozzá.
Fotó: Tóth Milán Photography