Elkészítés: 40 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (4 adag):
1 nagy fej tölgylevél saláta (vagy 3 fej hagyományos zöldsaláta)
1 gerezd fokhagyma
1 fej főzőhagyma
½ citrom héja és leve
1 csokor kapor
5 szem újkrumpli
2 evőkanál vaj
1 deci fehérbor
1 deci tiszta víz
300 g zsíros tejföl
1 evőkanál méz
só, fehér bors
Elkészítés:
- A salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk, majd lecsöpögtetve kisebb darabokra tépjük. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk benne a hagymát. A fokhagymát a végén dobjuk rá: míg összeforgatjuk, már készen is van. Beleöntjük a fehérbort, és kevergetve hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon.
- Beletesszük az összetépett salátaleveleket és a megmosott, felkarikázott újkrumplit, és jó alaposan átforgatjuk a vajas-hagymás masszával, hogy mindenhol érje.
- Ezt követően megsózzuk, borsozzuk és lefedve néhány percig pároljuk, míg a saláta és a krumpli levet enged. Aláöntjük a vizet, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük (azért nem használtam több vizet, mert nem akartam a tejfölön kívül más sűrítő anyagot használni a végén).
- Mivel friss, tavaszi zöldségekről van szó, tíz percen belül villával szét lehet nyomni az újkrumplit. Akkor botmixerrel simára turmixoljuk.
- Beletesszük a citrom lereszelt héját és levét, a felaprított kaprot, majd belekeverjük a tejfölt is.
Feltét: Sütőben sült omlett grillparadicsommal
Fotó: Tóth Milán Photography