Citromos-kapros salátafőzelék

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (4 adag):

1 nagy fej tölgylevél saláta (vagy 3 fej hagyományos zöldsaláta)

1 gerezd fokhagyma

1 fej főzőhagyma

½ citrom héja és leve

1 csokor kapor

5 szem újkrumpli

2 evőkanál vaj

1 deci fehérbor

1 deci tiszta víz

300 g zsíros tejföl

1 evőkanál méz

só, fehér bors

Elkészítés:

  1. A salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk, majd lecsöpögtetve kisebb darabokra tépjük. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  2. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk benne a hagymát. A fokhagymát a végén dobjuk rá: míg összeforgatjuk, már készen is van. Beleöntjük a fehérbort, és kevergetve hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon.
  3. Beletesszük az összetépett salátaleveleket és a megmosott, felkarikázott újkrumplit, és jó alaposan átforgatjuk a vajas-hagymás masszával, hogy mindenhol érje.
  4. Ezt követően megsózzuk, borsozzuk és lefedve néhány percig pároljuk, míg a saláta és a krumpli levet enged. Aláöntjük a vizet, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük (azért nem használtam több vizet, mert nem akartam a tejfölön kívül más sűrítő anyagot használni a végén).
  5. Mivel friss, tavaszi zöldségekről van szó, tíz percen belül villával szét lehet nyomni az újkrumplit. Akkor botmixerrel simára turmixoljuk.
  6. Beletesszük a citrom lereszelt héját és levét, a felaprított kaprot, majd belekeverjük a tejfölt is.

Feltét: Sütőben sült omlett grillparadicsommal

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük