Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (6 adag):
Meggyes-mákos batyu
1 csomag leveles tészta (friss vagy mélyhűtött)
12 evőkanál darált mák
6 evőkanál porcukor
30 szem meggy
1 tojás
a tetejére: porcukor és darált mák
Vaníliasodó
500 ml tej
2 tojássárgája
50 g cukor
1 evőkanál kukoricaliszt
néhány csepp vaníliaeszencia
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Meggyes-mákos batyu
- Akár friss, akár mélyhűtött leveles tésztát használunk, előkészítésénél mindig a csomagoláson feltüntetett módon járjunk el. Most is ezt tegyük.
- Ezután a tésztából 6 egyforma négyzetet vágunk.
- Mindegyik közepébe halmozunk két evőkanál cukrozott, darált mákot és 4-5 szem kimagozott meggyet.
- Kis batyukat formálunk belőlük, megkenjük tojással, és 200 °C-os sütőben, kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük őket.
- Közben elkészítjük a vaníliasodót, amit a porcukorral meghintett batyuk mellé kínálunk majd.
Vaníliasodó
- A tojássárgáját először a cukorral, majd 100 ml tejjel, végül a liszttel simára keverjük.
- A maradék tejet felforraljuk, és hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját.
- Folytonosan keverve megforrósítjuk, de forralni nem szabad, mert a tojás összecsomósodik.
- Végül a tűzről levéve hozzákeverjük a vaníliaeszenciát és a vajat.
Fotó: Tóth Milán Photography