Túrós máglyarakás eperrel és rebarbarával

Elkészítés: 90 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (23 cm átmérőjű, kerek sütőformához):

250 g túró

250 g tejföl

250 g rebarbara

250 g eper

5 evőkanál kristálycukor

5 evőkanál kalácsmorzsa

3 + 3 evőkanál porcukor

2 evőkanál keményítő

3 tojás

1 narancs reszelt héja

4 narancs leve

1 kávéskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Az áttört túrót, a tejfölt, a kiflimorzsát, 3 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál vaníliakivonatot, a narancshéjat és a 3 tojás sárgáját összekeverjük és a sütőtál aljába simítjuk.
  2. 200 fokra előmelegített sütőben 5-6 percig elősütjük, majd kivesszük, és félig kihűtjük.
  3. A négy narancs levét összekeverjük a kristálycukorral, és megpároljuk benne a megtisztított, feldarabolt rebarbarát és az epret. Mikor a gyümölcsök levet engedtek, levesszük a tűzről, leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük.
  4. A levet felfogjuk és visszatesszük a lábosba: a két evőkanál keményítőt hozzáadva lassú tűzön besűrítjük.
  5. A tojások fehérjéből 3 evőkanál porcukorral kemény habot verünk, és két evőkanállal hozzákeverünk a besűrített gyümölcsléből is, hogy szép rózsaszín legyen.
  6. A besűrített gyümölcslét rákenjük az elősütött túróra, elsimítjuk rajta a megfőzött gyümölcsöket is, majd ráhalmozzuk a tojáshabot.
  7. A hab tetejét egy fakanál lapjával átpaskoljuk – így tüskés lesz, ami sütés közben jobban megpirul, így a lángokhoz válik hasonlóvá a kész sütemény teteje.
  8. 160 fokos sütőben további 20 percig sütjük – félidőben tegyünk rá egy sütőpapírt, nehogy megégjen a teteje.

A máglyarakás eredendően őszi-téli csemegének számít: az alapja egy kalácsfelfújt, és rendszerint almával, vagy birsalmával készül. A koronája persze a gyümölcslekvárral ízesített, pirosra sütött tojáshab. Én most egy szezonális, tavaszi változatot készítettem: az alapja túrófelfújt, a tölteléke eper és rebarbara. Olyan finom, mint amilyen szép lett!

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük