Elkészítés: 90 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (23 cm átmérőjű, kerek sütőformához):
250 g túró
250 g tejföl
250 g rebarbara
250 g eper
5 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál kalácsmorzsa
3 + 3 evőkanál porcukor
2 evőkanál keményítő
3 tojás
1 narancs reszelt héja
4 narancs leve
1 kávéskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- Az áttört túrót, a tejfölt, a kiflimorzsát, 3 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál vaníliakivonatot, a narancshéjat és a 3 tojás sárgáját összekeverjük és a sütőtál aljába simítjuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben 5-6 percig elősütjük, majd kivesszük, és félig kihűtjük.
- A négy narancs levét összekeverjük a kristálycukorral, és megpároljuk benne a megtisztított, feldarabolt rebarbarát és az epret. Mikor a gyümölcsök levet engedtek, levesszük a tűzről, leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük.
- A levet felfogjuk és visszatesszük a lábosba: a két evőkanál keményítőt hozzáadva lassú tűzön besűrítjük.
- A tojások fehérjéből 3 evőkanál porcukorral kemény habot verünk, és két evőkanállal hozzákeverünk a besűrített gyümölcsléből is, hogy szép rózsaszín legyen.
- A besűrített gyümölcslét rákenjük az elősütött túróra, elsimítjuk rajta a megfőzött gyümölcsöket is, majd ráhalmozzuk a tojáshabot.
- A hab tetejét egy fakanál lapjával átpaskoljuk – így tüskés lesz, ami sütés közben jobban megpirul, így a lángokhoz válik hasonlóvá a kész sütemény teteje.
- 160 fokos sütőben további 20 percig sütjük – félidőben tegyünk rá egy sütőpapírt, nehogy megégjen a teteje.
A máglyarakás eredendően őszi-téli csemegének számít: az alapja egy kalácsfelfújt, és rendszerint almával, vagy birsalmával készül. A koronája persze a gyümölcslekvárral ízesített, pirosra sütött tojáshab. Én most egy szezonális, tavaszi változatot készítettem: az alapja túrófelfújt, a tölteléke eper és rebarbara. Olyan finom, mint amilyen szép lett!
Fotó: Tóth Milán Photography