Elkészítés: 90 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (12 szelet):

A tésztához:

250 g gríz

250 g joghurt

150 g cukor

50 g olvasztott vaj

5 evőkanál kókuszreszelék

2 citrom reszelt héja és leve

2 tojás

½ csomag sütőpor

A bevonathoz:

2 citrom leve

2 deci víz

100 g cukor

A krémhez (elhagyható):

100 g mascarpone

3 evőkanál porcukor

½ citrom héja + néhány csepp citromlé

A díszítéshez:

1 evőkanál kókuszreszelék a beszóráshoz

5-6 szem friss eper

Elkészítés:

  1. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  2. A két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
  3. A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, beleöntjük a vajat és lefedve fél óráig pihentetjük. 
  4. Utána beleöntjük egy kivajazott, 23 centi átmérőjű sütőformába, és 180 C-fokon 40-45 percig sütjük, míg szép aranyszínű lesz a teteje.
  5. Közben a lét citrom levét két deci vízzel és 100 g cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd meglocsoljuk vele a sütőből kivett, forró süteményt. A formában hagyjuk lehűlni.
  6. A mascarpone krém hozzávalóit összekeverjük, és a kihűlt grízes tészta tetejére kenjük. Friss eperrel díszítjük, és tálalás előtt beszórjuk kókuszreszelékkel.

TIPP: Ebéd utáni, hagyományos desszertnek szerintem kicsit tömény, inkább a délutáni teához, kávéhoz ajánlom.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük