Elkészítés: 90 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (12 szelet):
A tésztához:
250 g gríz
250 g joghurt
150 g cukor
50 g olvasztott vaj
5 evőkanál kókuszreszelék
2 citrom reszelt héja és leve
2 tojás
½ csomag sütőpor
A bevonathoz:
2 citrom leve
2 deci víz
100 g cukor
A krémhez (elhagyható):
100 g mascarpone
3 evőkanál porcukor
½ citrom héja + néhány csepp citromlé
A díszítéshez:
1 evőkanál kókuszreszelék a beszóráshoz
5-6 szem friss eper
Elkészítés:
- Egy tűzálló tálat kivajazunk, a többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
- A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, beleöntjük a vajat és lefedve fél óráig pihentetjük.
- Utána beleöntjük egy kivajazott, 23 centi átmérőjű sütőformába, és 180 C-fokon 40-45 percig sütjük, míg szép aranyszínű lesz a teteje.
- Közben a lét citrom levét két deci vízzel és 100 g cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd meglocsoljuk vele a sütőből kivett, forró süteményt. A formában hagyjuk lehűlni.
- A mascarpone krém hozzávalóit összekeverjük, és a kihűlt grízes tészta tetejére kenjük. Friss eperrel díszítjük, és tálalás előtt beszórjuk kókuszreszelékkel.
TIPP: Ebéd utáni, hagyományos desszertnek szerintem kicsit tömény, inkább a délutáni teához, kávéhoz ajánlom.
Fotó: Tóth Milán Photography