Elkészítés: 80 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (kb. 18 szelet):

1 csomag réteslap (9 lap) 

Egy tekercshez 3 lapot használunk. Az első réteslapot sütőpapírra fektetjük (hogy könnyebb legyen feltekerni), megkenjük olajjal (legjobb, ha ecsetet használunk), majd ráfektetjük a következőt, azt is megkenjük, és a harmadikkal is így járunk el. Ezt a műveletet háromszor ismételjük meg, közben sorban, más-más töltelékkel megtöltjük a megkent lapokat, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.

Tökös-mákos töltelék:

250 g friss gyalult tök

100 g darált mák

100 g vaníliás porcukor

A cukrot és a mákot összekeverjük, és az olajjal megkent réteslapokra szórjuk, majd egyenletesen elosztva rászórjuk a gyalult tököt is.

A tésztát feltekerjük, és a rudat átemeljük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe. A tetejét is megkenjük olajjal.

Diós-meggyes töltelék:

250 g egész meggy

100 g darált dió

100 g vaníliás porcukor

A cukrot és a diót összekeverjük, és az olajjal megkent réteslapokra szórjuk, majd egyenletesen elosztva rászórjuk a megmosott, leszárogatott egészben hagyott meggyszemeket is.

A tésztát feltekerjük, és a rudat átemeljük a sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe, a másik rétes mellé. Ennek a tetejét is megkenjük olajjal.

Túrós-málnás töltelék:

100 g túró

100 ml tejföl

100 g vaníliás porcukor

1 citrom reszelt héja

150 g málna

A túrót, a tejfölt, a cukrot és a citromhéjat összekeverjük, és rákenjük az előkészített réteslapokra, majd rászórjuk a málnaszemeket, és feltekerjük. Átemeljük a sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe, a másik két rétes mellé, és ennek a tetejét is megkenjük olajjal.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük