Mit kínál a Centrál Grand Café?

Grand Café életérzést. Nem sietünk, nem idegeskedünk és nem hagyjuk az életünket tartalom nélkül elrohanni. Élvezni akarjuk a pillanatainkat, amelyeket kedvünk szerint osztunk meg másokkal. Ennek az életérzésnek mi állunk a középpontjában, miközben pontosan tudjuk, hogy nem kell mindig mindent komolyan venni, leginkább magunkat nem. Hogy jól esik néha henyélni és délután háromkor reggelizni. Miért? Mert ehhez van kedvünk. Hogy mennyire más egy pazar kávé mellett tárgyalni, miközben kellemes zene lengi be a teret, mint az irodában a csupasz falak között. Néha megengedhetjük magunknak, hogy kiszálljunk a satuból. És akkor itt vár ránk ez a kávéház, amely hatalmas ablakaival, impozáns bejáratával, elképesztő légterével és belmagasságával, óriási tükreivel, rendkívül elegáns dekorációjával, egyedi teraszával és arra csábít, hogy egy kicsit engedjük el a feszültséget és bár intézzük a dolgainkat, tegyük ezt úgy, hogy közben élvezzük azt, ami elérhető számunkra. Merjünk néha elmerengeni, figyelve a forgatagot, ami mellettünk hömpölyög és amelyből mi ki tudtunk szállni, ha csak egy limonádé idejére is, mert meg akarunk állni és látni akarjuk a szépet, megélni a jelen ajándékait. A saját pillanatainknak a részesei lenni.   

Egész napos reggelit. Miért ne kérhetne bárki vacsorára a páratlanul széles Eggs Benedict kínálatból egy fogást? Ki mondja, hogy reggeli ételeket csak reggel lehet fogyasztani? Mi biztos nem, ezért a nyitvatartási időben hozzánk betérők azt választanak és akkor, amikor csak akarnak. Számunkra ezt jelenti a nagykávéházi brunch irány. Élvezd az életet és a pillanatot – és mi mindent megadunk neked ehhez.

Magyarországon egyedülálló, kizárólag Eggs Benedict variációkat tartalmazó étlapot. Bizony, ez az étel a nagykávéházak tipikus és ikonikus fogása. Jellemzően reggelire fogyasztják, de ezt senki sem foglalta törvénybe. Amit azért sem lehetne megtenni, mert „feltalálása” a fáma szerint egy kissé bohém amerikai tőzsdeügynöknek köszönhető és erre az életvitelre minden jellemző, csak a koránkelés nem. Vagy ha igen, akkor az macskajajosan. Szóval főhősünk, Lemuel Benedict 1894-ben kétségbeesetten keresett gyógyírt az imént említett másnaposságára és az egyik hotelben „vajas pirítóst, buggyantott tojást, ropogós szalonnát és egy kurta hollandiat” rendelt. Az alapanyagok harmóniája annyira lenyűgözte Oscar Tschirkyt, a maître d’hôtelt, hogy felvette a reggeli- és ebédmenükre, de a szalonnát sonkával, a pirítóst pedig egy pirított angol muffinnal helyettesítette. A Centrálban így került az étlapra 7 különböző eggs Benedict variáció, arabos-padlizsános, franciás ízvilággal vagy éppen steak csíkokkal, esetleg shakshukával.

Pazar grand café koktél kínálatot. Vermouthok, spritzek, buborékok várnak rátok, ha nyitottak vagytok az újra és nem szeretnétek ezt követően vezetni.

Erős, nagykávéházi italkínálatot. A Centrál kínálja mindazt, amit a vendégek joggal elvárnak egy történelmi kávéháztól, az összes nagy klasszikus kávéféleséget, természetesen több fajta növényi tejjel, forró csokoládékat, extra teakínálatot és a progresszivitás jegyében született limonádé, friss juice és smoothie variációkat.

Egyedi kávékat. Baristánk a legkitűnőbb és legkülönlegesebb kávékat varázsolja vendégeink elé, mostantól például egy széles cold brew kávékínálat is elérhető. A felfrissülés garantált, az ízélmény emlékezetes marad.

Csodaszép üzeneteket a kávék mellé. Minden kávé mellé rövid idézetek járnak, így a kulináris élvezetek mellett ápoljuk a szellemi örökségünket is. Rövid idézetek formájában szólhat hozzánk József Attila, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Nádasdy Ádám, a Queen, David Bowie, John Lennon Louis Armstrong és Whitney Houston is.

A nagy kávéházi klasszikusokat meglepő formában. Gomba Stroganoff háromféle gombából elkészítve, Burgundi marharagu, Club szendvics, Bruschetta, Burrata? Miért ne? Próbáld ki és megtudod.

Látványdesszerteket. Ég, folyik, olvad és emellett még le is vesz a lábról. Nem csak finom és valóságos ízbomba, még ennivalóan jól is néz ki.

Naponta 8 órányi élőzenét. Minden nap 10 és 14, valamint 18 és 22 óra között élőzene szórakoztatja a nagyérdeműt, ez jellemzően zongora, vagy zongora és hegedű duó vagy zongora és brácsa duó.

A képen én vagyok Wessely Márta Mirelle-lel.

Feszengésmentes környezetet. A kávéházi rész egész nap könnyed formában elérhető, teljesen normális beülni akár csak egy kávéra vagy forró csokira, vagy egy híres Centrál desszertre. Ide lehet szervezni egy baráti találkozót, egy üzleti megbeszélést is, de simán be lehet ülni egy laptoppal dolgozni.

Fotó: Centrál Kávéház

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük