Paradicsomlekvár csilivel és bazsalikommal

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (4 üveg):

2 kg érett paradicsom

100 g cukor

1 kávéskanálnyi piros csilipaprika húsa ledarálva

1 evőkanál felaprított, összezúzott bazsalikomlevél

2 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés:

  1. A paradicsomot a csumájánál kereszt alakban bevágjuk, és forrásban lévő vízbe dobjuk néhány percre – így könnyen eltávolítható a héja.
  2. Utána a magjával együtt felkockázzuk, és egy lábosban fedő nélkül feltesszük főni.
  3. Mikor a levének a fele elpárolgott, beletesszük a cukrot, a csiliőrleményt és a fokhagymát, és együtt forraljuk néhány percig.
  4. A bazsalikom a végén kerül bele, mielőtt a kiforrázott csatos üvegekbe tesszük.

TIPP: A szokásostól eltérően én nem dobom ki a paradicsom magját, hanem azzal együtt főzöm meg. Így, mivel ezzel együtt a leve is benne marad, nem olyan sűrű, viszont nagyon finom, üde íze van.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük