Elkészítés: 35 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (2 adag):

1 kis lilahagyma, apróra vágva

8 szem koktélparadicsom, szeletelve

2 kaliforniai paprika (sárga és zöld) sütve, majd szeletelve

1 evőkanál kapribogyó

15 szem apró fekete olajbogyó

3 -4 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 csomag csomag halloumi (kb. 270 g)

1 marék friss bazsalikom

só, bors

Friss kenyér a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A kaliforniai paprikákat 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig, míg felhólyagosodik a héja. Utána tegyük egy légmentesen záródó dobozba, és hagyjuk félig kihűlni. Így szabad kézzel le tudjuk majd húzni a paprika bőrét, és kimagozva, a húsát felszeletelve dolgozunk vele tovább.

2. A paprikaszeleteket egy tálra fektetjük, megszórjuk az apróra vágott hagymával, a kapribogyóval, az olívabogyóval, a tetejére rendezzük a paradicsomot, megsózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal, majd megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal.

3. A sajtot 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és grillserpenyőben szép piros, ropogósra sütjük. Melegen, a salátával együtt tálaljuk (mellé adhatunk ropogós, friss kenyeret vagy pirítóst).

„A Halloumi sajt eredete Ciprus szigetére vezethető vissza, de egyre népszerűbbé vált a Közép-Keleti régió országaiban is. Hagyományosan juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sokszor készítik tehéntej és kecsketej keverékéből is. Sós lében tárolt, színe fehér, szerkezete réteges. Gyakran használnak hozzá mentalevelet. Érdekes felfedezés volt, hogy a mentával tartósabbá, frissebbé tehetik a sajtot hosszú időre. Így akár 1 évig is érlelhető. A sajtot gyakran használják a konyhában. A szokásosnál magasabb az olvadáspontja, ezért nagyon jól grillezhető. Kérge szépen megbarnul, anélkül hogy a sajt szétolvadna. A ciprusiak a meleg hónapokban görögdinnyével fogyasztják. De illik hozzá mindenféle saláta, zöldség, gyümölcs is. A Halloumi félkör alakú, súlya kb. 220-270 g.” (Forrás: Házisajkészítés.hu)

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük