Elkészítés: 60 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (12 szelet):

300 g aszalt füge

100 g barnacukor

3 deci víz

1 kávéskanál vaníliaszirup

½ deci rum

A tésztához:

200 g kukoricaliszt

2 tojás

100 g puha vaj

1 teáskanál sütőpor

10 evőkanál karamellszirup

Elkészítés:

  1. A barnacukrot egy lábosban felolvasztjuk, majd felengedjük a vízzel, és addig melegítjük, míg a karamell feloldódik.
  2. Az így előállított karamellszirupba beletesszük az aszalt fügét, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük.
  3. Ha elkészült, beletesszük a vaníliát és a rumot, majd lefedjük, és hagyjuk félig kihűlni.
  4. Közben kikeverjük a tésztát: a lisztet összekeverjük a sütőporral, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzákeverjük a két tojást és a karamellszirupot is. Elég sűrű, ragacsos tésztát kapunk, de nem kell megijedni – az a lényeg, hogy kenhető legyen.
  5. Egy 23 cm átmérőjű, 2 cm magas sütőformába beletesszük a megfőzött fügéket, majd aláöntünk annyi karamellszirupot, hogy ½ cm magasan álljon a forma alján. Ezt követően befedjük a fügéket a tésztával, és elsimítjuk a tetejét.
  6. Előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A sütőből kivéve egy vékony pengéjű késsel leválasztjuk a tészta szélét a sütőformáról, majd egy tálra borítjuk, és azonnal fogyasztjuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük