Elkészítés: 60 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (12 szelet):
300 g aszalt füge
100 g barnacukor
3 deci víz
1 kávéskanál vaníliaszirup
½ deci rum
A tésztához:
200 g kukoricaliszt
2 tojás
100 g puha vaj
1 teáskanál sütőpor
10 evőkanál karamellszirup
Elkészítés:
- A barnacukrot egy lábosban felolvasztjuk, majd felengedjük a vízzel, és addig melegítjük, míg a karamell feloldódik.
- Az így előállított karamellszirupba beletesszük az aszalt fügét, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük.
- Ha elkészült, beletesszük a vaníliát és a rumot, majd lefedjük, és hagyjuk félig kihűlni.
- Közben kikeverjük a tésztát: a lisztet összekeverjük a sütőporral, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzákeverjük a két tojást és a karamellszirupot is. Elég sűrű, ragacsos tésztát kapunk, de nem kell megijedni – az a lényeg, hogy kenhető legyen.
- Egy 23 cm átmérőjű, 2 cm magas sütőformába beletesszük a megfőzött fügéket, majd aláöntünk annyi karamellszirupot, hogy ½ cm magasan álljon a forma alján. Ezt követően befedjük a fügéket a tésztával, és elsimítjuk a tetejét.
- Előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A sütőből kivéve egy vékony pengéjű késsel leválasztjuk a tészta szélét a sütőformáról, majd egy tálra borítjuk, és azonnal fogyasztjuk.
Fotó: Tóth Milán Photography