Vargabéles forró, pálinkás baracklekvárral

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (12 adag):

A béleshez:

200 g cérnametélt

250 g túró

175 g tejföl

50 g mazsola

6 réteslap

5 evőkanál porcukor

1 citrom reszelt héja

1 tojássárgája

1 kiskanál vaníliaeszencia

3 evőkanál olaj

1 csipetnyi só

Az öntethez:

200 g sárgabarack-lekvár

3 evőkanál balzsamecet

30 ml barackpálinka

Elkészítés:

  1. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliaeszenciát, a mazsolát és simára keverjük.
  2. A cérnametéltet félig megfőzzük (enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, egyszer átforraljuk és már le is szűrjük), és összeforgatjuk a túróval.
  3. A réteslapokat rétegenként megkenjük egy kis olajjal, és a szintén kikent tepsibe fektetünk 3 réteget.
  4. Ráöntjük a masszát, és 3 réteslappal lefedjük, a tetejét átkenjük olajjal.
  5. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, míg a réteslap meg nem pirul a tetején.
  6. Közben az öntethez a sárgabarack-lekvárt felhígítjuk 4-5 evőkanál vízzel, és felforraljuk.
  7. Hozzáadjuk a balzsamecetet és a pálinkát, majd forrón, a vargabélesre öntve tálaljuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük