Elkészítési idő: 45 perc + áztatás

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (kb. 1 kg):

500 g aszalt füge

1,5 liter víz

150 g melaszos barna cukor

50 g fehér cukor

1 evőkanál vanília eszencia

Fél deci rum

Elkészítés:

  1. A fügét megmossuk.
  2. A vízből és a barna cukorból szirupot főzünk, és egy éjszakára beáztatjuk az aszalt gyümölcsöt.
  3. Másnap lassú tűzön főzzük, míg a füge megpuhul.
  4. Akkor a fehér cukrot karamellizáljuk, és felöntjük egy kevés főzővízzel, hogy felolvadjon, és a megfőtt fügéhez öntjük.
  5. A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát és a rumot, majd sterilizált üvegekbe töltjük.
  6. Fagylaltokhoz, krémdesszertekhez kiváló kiegészítő a gyümölcs és a rajta lévő szirup is.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük