Elkészítési idő: 45 perc + áztatás
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (kb. 1 kg):
500 g aszalt füge
1,5 liter víz
150 g melaszos barna cukor
50 g fehér cukor
1 evőkanál vanília eszencia
Fél deci rum
Elkészítés:
- A fügét megmossuk.
- A vízből és a barna cukorból szirupot főzünk, és egy éjszakára beáztatjuk az aszalt gyümölcsöt.
- Másnap lassú tűzön főzzük, míg a füge megpuhul.
- Akkor a fehér cukrot karamellizáljuk, és felöntjük egy kevés főzővízzel, hogy felolvadjon, és a megfőtt fügéhez öntjük.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát és a rumot, majd sterilizált üvegekbe töltjük.
- Fagylaltokhoz, krémdesszertekhez kiváló kiegészítő a gyümölcs és a rajta lévő szirup is.
Fotó: Tóth Milán Photography