Szódás kenyér kelesztés nélkül, háromféleképpen

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 3

Alaptészta (300 grammos cipó):

250 g liszt

1/2 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál barna cukor

  • joghurt

Elkészítés:

  1. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, illetve hozzáadjuk a cukrot és a sót.
  2. Belekeverjük a joghurtot, és kézzel jól összegyúrjuk.
  3. Kerek veknit formázunk belőle, a tetejét kereszt alakban bevágjuk.
  4. Olajjal bekent sütőpapírra tesszük, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Én 10 perc után befedtem sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.

Az tészta összetétele a következőképpen alakul az egyes változatok esetében:

Tökmagos kenyér

250 g liszt

1/2 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál barna cukor

225 ml joghurt

100 g tökmag

Szódás kenyér barna sörrel

300 g liszt (fele-fele arányban tönkölybúza, illetve rozsliszt)

1/2 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál barna cukor

200 ml barna sör

Spenótos kenyér juhsajttal

300 g búzaliszt

1 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál barna cukor

200 ml író

250 g párolt, lecsöpögtetett spenót

2 evőkanál olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

100 g juhtúró

Előkészítés:

  1. A spenótot ½ teáskanál sóval és az apróra vágott fokhagymával együtt, fedő alatt megpároljuk.
  2. Mikor a levelek összeesnek, egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük.
  3. A juhtúróval együtt az előkészített alaptésztához gyúrjuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük