Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 3
Alaptészta (300 grammos cipó):
250 g liszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál barna cukor
- joghurt
Elkészítés:
- A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, illetve hozzáadjuk a cukrot és a sót.
- Belekeverjük a joghurtot, és kézzel jól összegyúrjuk.
- Kerek veknit formázunk belőle, a tetejét kereszt alakban bevágjuk.
- Olajjal bekent sütőpapírra tesszük, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Én 10 perc után befedtem sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
Az tészta összetétele a következőképpen alakul az egyes változatok esetében:
Tökmagos kenyér
250 g liszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál barna cukor
225 ml joghurt
100 g tökmag
Szódás kenyér barna sörrel
300 g liszt (fele-fele arányban tönkölybúza, illetve rozsliszt)
1/2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál barna cukor
200 ml barna sör
Spenótos kenyér juhsajttal
300 g búzaliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál barna cukor
200 ml író
250 g párolt, lecsöpögtetett spenót
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
100 g juhtúró
Előkészítés:
- A spenótot ½ teáskanál sóval és az apróra vágott fokhagymával együtt, fedő alatt megpároljuk.
- Mikor a levelek összeesnek, egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük.
- A juhtúróval együtt az előkészített alaptésztához gyúrjuk.
Fotó: Tóth Milán Photography