Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (20 darab):

500 g liszt

25 g élesztő

2 kávéskanál cukor

1 kávéskanál só

2 evőkanál vaj

2 dl langyos tej

1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

250 g fehérkáposzta

2 főtt keménytojás

2 evőkanál vaj

só, bors, őrölt kömény

Elkészítés:

  1. A cukrot feloldjuk a langyos tejben, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet egy mély tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, és az olvasztott vajat, majd az élesztőt hozzáadva sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és 10-15 percig dagasztjuk.
  3. Meleg helyen, lefedve a duplájára kelesztjük.
  4. A káposztát lereszeljük, majd sós, forrásban lévő vízzel leforrázzuk (ha szükséges, még összedaraboljuk, hogy ne legyen túl szálas).
  5. A tojást keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk és apróra vágjuk.
  6. Egy mélyebb serpenyőben vajat olvasztunk, megpirítjuk benne a káposztát, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük.
  7. Hagyjuk félig kihűlni, kinyomkodjuk, és összekeverjük a felaprított főtt tojással.
  8. A tésztát egy átlisztezett felületen átgyúrjuk, majd 3 mm vastagra kisodorjuk.
  9. Pogácsaszaggatóval 10 cm átmérőjű korongokat vágunk ki belőle.
  10. A lapokra 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk.
  11. A tojást felverjük, és átkenjük vele a lapok peremét, majd félbehajtjuk őket és összenyomkodjuk.
  12. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük, és még fél órát hagyjuk pihenni.
  13. Sütés előtt alaposan átkenjük őket a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  14. Joghurttal, vagy a levesek mellé kísérőnek kínáljuk.

TIPP: Megtölthetjük párolt almával, körtével, vagy akár túróval is, ha édes változatot szeretnénk készíteni.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük