Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (20 darab):
500 g liszt
25 g élesztő
2 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
2 evőkanál vaj
2 dl langyos tej
1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
250 g fehérkáposzta
2 főtt keménytojás
2 evőkanál vaj
só, bors, őrölt kömény
Elkészítés:
- A cukrot feloldjuk a langyos tejben, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztet egy mély tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, és az olvasztott vajat, majd az élesztőt hozzáadva sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és 10-15 percig dagasztjuk.
- Meleg helyen, lefedve a duplájára kelesztjük.
- A káposztát lereszeljük, majd sós, forrásban lévő vízzel leforrázzuk (ha szükséges, még összedaraboljuk, hogy ne legyen túl szálas).
- A tojást keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk és apróra vágjuk.
- Egy mélyebb serpenyőben vajat olvasztunk, megpirítjuk benne a káposztát, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük.
- Hagyjuk félig kihűlni, kinyomkodjuk, és összekeverjük a felaprított főtt tojással.
- A tésztát egy átlisztezett felületen átgyúrjuk, majd 3 mm vastagra kisodorjuk.
- Pogácsaszaggatóval 10 cm átmérőjű korongokat vágunk ki belőle.
- A lapokra 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk.
- A tojást felverjük, és átkenjük vele a lapok peremét, majd félbehajtjuk őket és összenyomkodjuk.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük, és még fél órát hagyjuk pihenni.
- Sütés előtt alaposan átkenjük őket a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Joghurttal, vagy a levesek mellé kísérőnek kínáljuk.
TIPP: Megtölthetjük párolt almával, körtével, vagy akár túróval is, ha édes változatot szeretnénk készíteni.
Fotó: Tóth Milán Photography