Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (8 adag):
500 g csontos marhalábszár
2 nagy sárgarépa
5 közepes krumpli
2 közepes cékla
1 kis fej fehérkáposzta
1 nagy fej hagyma
felaprított zöldpetrezselyem és kapor
só, babér, fekete bors
kevés olaj
zsíros tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
- A marhalábszárat 2 liter vízben a sóval, a babérlevéllel és a fekete borssal együtt feltesszük főni.
- Az első forrásnál leszedjük a habját (mint minden húslevesnél).
- Mikor a hús megpuhult, kivesszük és félretesszük. Átszűrjük a levest, majd újra felforraljuk, és a forrásban lévő alaplébe dobáljuk bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket.
- Fordítsunk gondot a zöldségdarabkák méretére és formájára: nemcsak finomnak, esztétikusnak is kell lennie a levesünknek!
- A felhasznált cékla mérete sem másodlagos: a közepes méretű daraboknak a legintenzívebb a színe, ezért ilyet érdemes választani a csodás, bíborszínű leveshez.
- Míg a zöldségek főnek, a hagymát egészen apróra vágjuk, és kevés olajon barnára pirítjuk – így adjuk a kész leveshez, a zöldpetrezselyemmel és a kaporral együtt.
- Beletesszük a lehártyázott, kockákra vágott marhahúst is. A tányéron egy-egy evőkanál zsíros tejfölt adunk hozzá. Másnapra még finomabb!
Fotó: Tóth Milán Photography