Elkészítés: 30 perc (+ 2 hét a narancshéj áztatásnak)

Hozzávalók (kb. 2 liter):

5 bio narancs héja

7 dl vodka

1,2 liter víz

1 kg cukor

Elkészítés:

Ez esetben nagyon fontos, hogy vegyszermentes gyümölcsöt használjunk, hiszen két hétig áztatjuk a héjat a vodkában, így a méreganyagok is maradéktalanul kiáznának belőle, és belekerülnének a likőrbe.

  1. A narancsok héját vékonyan levágjuk (a héj alatti fehér résznek nem szabad belekerülnie, mert ettől keserű lesz).
  2. Beletesszük egy jól zárható üvegbe, és felöntjük a vodkával. Két hétig hagyjuk állni – ez alatt kiáznak belőle az íz- és színanyagok, így szép sárga, illatos folyadékot kapunk.
  3. A likőr elkészítése előtt a cukorból és a vízből sűrű szirupot főzünk, amit hagyunk kihűlni, majd összekeverjük a vodkával, amiből ezt megelőzően eltávolítjuk a citromhéjat.
  4. Egy-két nap múlva fogyaszthatjuk a likőrt, ami az önálló fogyasztásán túl remek koktélalapanyag, de önthetjük fagylaltra, és használhatjuk egyéb desszertek készítése során is.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük