Elkészítés: 30 perc + hűtés
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 nagy vagy 6 kis adag):
1 l kókusztej
40 g rizsliszt
30 g kókuszliszt
60 g kókuszvirág cukor vagy stevia
1 csapott teáskanál pektin
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
2 evőkanál narancsvirág- vagy rózsavíz
1 csipet himalája só
A díszítéshez:
dió, darált vagy apróra vágott pisztácia, gránátalma mag ízlés vagy a lehetőségek függvényében
Elkészítés:
- Keverjük össze a rizs- és kókuszlisztet, a pektint, majd 2,5 dl kókusztejjel elegyítve keverjük simára a masszát.
- A többi kókusztejet egy csipet sóval és a kardamommal melegítsük fel – mikor elkezd gyöngyözni, állandó keverés mellett csorgassuk bele a lisztes masszát, és lassú tűzön sűrítsük be.
- A főzés végén keverjük hozzá a kókuszcukrot vagy steviát, a rózsa- vagy narancsvirág vizet, adagoljuk kis tálkákba a pudingot, és hűtsük ki.
- Tálaláskor szórjuk meg dióval, vágott vagy darált pisztáciával, gránátalmamaggal, vagy friss bogyós gyümölcsökkel – ezek mindegyik diétában alkalmazhatók, az eper kivételével. A tetejére tegyünk egy teáskanálnyi rózsa- vagy narancsvirág vizet is.
FONTOS! Az eredeti muhallebi fehér színű, hiszen tejből és rizslisztből készül. A képen látható változat a barna kókuszvirág cukor használatának köszönhetően karamelles árnyalatú és az eredetitől eltérően teljesen tej- liszt- és cukormentes. A hisztamin intoleranciások mellőzzék az olajos magvakat, és egyéni érzékenységtől függően a fűszerek és a narancsvirágvíz használatát. Inzulin rezisztenciások kókuszvirág-cukor helyett steviával készítsék. Az adalékanyag-mentes, illatos kókusztej és a kókuszliszt együttes használata ezek nélkül is magas élvezeti értékkel bír! Emellett fontos szempont, hogy tiszta, jó minőségű só és fűszerek kerüljenek bele.