Elkészítési idő: 30 perc (+a pácolás időtartama)

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (6 adag):

–          100 g lazacfilé

–          1 kisebb gránátalma

–          1 nagy zöld alma

–          2 zellerszár

–          1 bio zöld citrom

–          1 deci olívaolaj

–          1 evőkanál méz

–          só, bors

Elkészítés:          

  1. A megvásárolt lazacot 24 órára a mélyhűtőbe tesszük, majd szűrőbe téve, szobahőmérsékleten.
  2. A kiolvasztott lazacfilét halkéssel 1 mm vékony szeletkékre vágjuk, és egy üvegtálba rendezzük úgy, hogy a páclé teljesen befedhesse őket. Megsózzuk, meghintjük frissen őrölt fekete borssal.
  3. A zöld citromot alaposan megmossuk, majd kettévágjuk: az egyik felét papírvékony karikákra vágjuk, a másikat kifacsarjuk.
  4.  A levet összekeverjük a mézzel, és vékonyan átkenjük vele a lazac szeletkéket, a citromszeleteket ráfektetjük és ráöntjük az olajat úgy, hogy légmentesen lezárja, majd lefedve további 24 órára a hűtőbe tesszük.
  5. Röviddel tálalás előtt a zellerszárat forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 2 percre, hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább, majd felkockázzuk.
  6. Kimagozzuk a gránátalmát, és a zöld almát is apró kockákra vágjuk.
  7. A lazac szeletkéket kiszedjük a pácból, és apró, 2 mm-es csíkokra vágjuk.
  8. A lazacot, az almát, a gránátalmát és a zellert egy tálban összekeverjük, és enyhén meglocsoljuk a páclével, átforgatjuk benne és poharakba szedve tálaljuk.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük