Elkészítési idő: 30 perc (+a pácolás időtartama)
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (6 adag):
– 100 g lazacfilé
– 1 kisebb gránátalma
– 1 nagy zöld alma
– 2 zellerszár
– 1 bio zöld citrom
– 1 deci olívaolaj
– 1 evőkanál méz
– só, bors
Elkészítés:
- A megvásárolt lazacot 24 órára a mélyhűtőbe tesszük, majd szűrőbe téve, szobahőmérsékleten.
- A kiolvasztott lazacfilét halkéssel 1 mm vékony szeletkékre vágjuk, és egy üvegtálba rendezzük úgy, hogy a páclé teljesen befedhesse őket. Megsózzuk, meghintjük frissen őrölt fekete borssal.
- A zöld citromot alaposan megmossuk, majd kettévágjuk: az egyik felét papírvékony karikákra vágjuk, a másikat kifacsarjuk.
- A levet összekeverjük a mézzel, és vékonyan átkenjük vele a lazac szeletkéket, a citromszeleteket ráfektetjük és ráöntjük az olajat úgy, hogy légmentesen lezárja, majd lefedve további 24 órára a hűtőbe tesszük.
- Röviddel tálalás előtt a zellerszárat forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 2 percre, hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább, majd felkockázzuk.
- Kimagozzuk a gránátalmát, és a zöld almát is apró kockákra vágjuk.
- A lazac szeletkéket kiszedjük a pácból, és apró, 2 mm-es csíkokra vágjuk.
- A lazacot, az almát, a gránátalmát és a zellert egy tálban összekeverjük, és enyhén meglocsoljuk a páclével, átforgatjuk benne és poharakba szedve tálaljuk.
Fotó: Tóth Milán Photography