In memoriam ARRABONA

Az ikonikus gombás melegszendvics

Írhatnám, hogy ételbár – de sajnos az egész Arrabona áruháztól el kellett köszönnünk: szinte egyik napról a másikra tűnt el 42 évnyi állandóság. Aki győri vagy Győr környéki, esetleg itt tanult vagy dolgozott e hosszú idő alatt, tisztában van a veszteség súlyával.

„Az ételbárban már a kezdetben 25-féle – később több mint 30-féle – ételt készítettek, egy részük az élelmiszerosztály csemegepultjánál landolt, két emelettel lejjebb. A specialitást jelentette az eredeti recept alapján sült gombás melegszendvics, amiből naponta 1000–1200 fogyott, s ma is ugyanabban a negyvenkét éves sütőben sütik, amiben a szendvicset kitaláló első vezető, Pető István készítette annak idején. Az áruház ötéves évfordulójáig 1 milliót adtak el belőle. (Kisalföld, 1985. márc. 8.) 

És most lássuk, mi az a 7 dolog, amit talán ön se tudott az Arrabonáról! 

  1. Az áruház 1980. április 29-én nyitott, a sor aznap a Baross útig állt, kordont állítottak. Ezrek tolongtak kint, két és fél ezren odabent a 9300 négyzetméteres épületben. 
  2. Nyitásakor a legnagyobb sláger az Alma szappan volt az Arrabona Szövetkezeti Áruházban.  
  3. Az akkor szenzációnak számító mozgólépcsőt tudatosan építették úgy, hogy a fel- és lefelé haladóknak az emeleti helyiséget át kelljen szelni az újabb lépcsőig, s így kénytelenek legyenek keresztezni az útjukba eső osztályokat. Ez az akkor igen haladó  trükk a nőknél hatékonyabb, ezért árulnak ezen a részen női ruhacikkeket.  
  4. A pénzhiány miatt végül nem kaptak engedélyt a belkereskedelmi minisztériumtól arra, hogy egy kerengőszerű előcsarnokot hozzanak létre az akkor még zárt Bécsi udvar helyén. Pár évvel később, a Bécsi udvar kialakításakor elkészült a Baross úti bejárat az udvarra, csak akkor az Arrabonához már nem nyúltak.  
  5. A térség legnagyobb áruháza viszonylag magas valutakerettel is tudott gazdálkodni, ennek volt köszönhető, hogy decemberben még az Arany János utcai fronton is árusított déligyümölcsöt, persze hatalmas tömeg vette körül a narancsos pultot.  
  6. A Baross úti Csemege ABC-hez hasonlóan közvetlenül is szerződhetett a gyártókkal, kiegészítve a mindenki által ismert nagykereskedői palettát. Sőt: a Skálával szövetségben lévő Arrabona importálhatott a szocialista országokból, s egy keveset még Ausztriából is.   
  7. Az új áruház egész Magyarországon nem lehetett volna olyan szerencsés helyzetben, mint a nyugati megyében, ahol fogták az osztrák tévét. Így a szexis reklámokból már megismerték és izgatottan várták az emberek a Fa dezodort, míg az ország más részein nem volt keletje. „

Forrás: ÚJ SZÓ NÁLUNK

Én is Győrbe utaztam a bezárást megelőzően, hiszen az ételbárral együtt az én személyes történetemből is lezárul egy fejezet – az utolsó melegszendvicset Werner Krisztinával ettem meg, aki a saját blogján megírta a legendás melegszendvics történetét, és a receptet is megtaláljátok ITT.

Ahogy a képeken is látható, az utolsó napokban hosszú sor kígyózott a bejáratnál a kínai cipők között, a győriek nehezen engedték el a máig eredeti bútorokkal berendezett törzshelyüket: a fent idézett ÚJ SZÓ NÁLUNK portál a berendezés történetét is megírta, valamint azt, hova kerül a muzeális értékű étlap és a falikép, melyen Győr látható 1594-ben Braun&Hogenberg metszetén.

Rossz érzés, hogy most ezután mindez csak emlék lesz…

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük