Elkészítési idő: 70 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (12 szelet):
A tésztához:
250 g liszt
250 g vaj
250 g porcukor
150 g ribizli
120 g túró
80 ml tej
4 tojás
3 citrom
fél csomag sütőpor
Az öntethez:
300 g ribizli
100 g méz
3 cl vodka
A tetejére:
porcukor
néhány fürt ribizli
Elkészítés:
- Kivajazunk és liszttel körbehintünk egy 23 centi átmérőjű tortaformát, és a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromok levét és lereszelt héját, a túrót, a tojások sárgáját, végül a tejet.
- A lisztet a sütőporral összekeverjük, és a masszába forgatjuk.
- A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztához keverjük.
- A tortaformába töltjük, és a leszemezett ribizlit a tetejére szórjuk (sülés közben szépen belesüllyednek a tésztába). A sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt megsütjük.
- Közben az öntethez a leszemezett ribizlit 5 evőkanál vízzel felforraljuk, de csak addig főzzük, míg a gyümölcs levet enged, ne essen szét.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a vodkát, és jéghidegre hűtjük.
- A kihűlt tortát porcukorral meghintjük, és ribizlifürtökkel díszítjük. A mártást mellé kínáljuk.
Tipp: Ez a túró alapú tészta nehezebben szárad ki, így nyugodtan el lehet készíteni pl. előző nap, ha időhiányban szenvedünk.
Fotó: Tóth Milán Photography