A nizzai salátába rendszerint idényzöldségek kerülnek, mellé általában egyféle párolt zöldség, mogyoróhagyma és fokhagyma. Ezt meglocsolják olívaolajjal és egy kis enyhe gyümölcsecettel. Főtt tojással, szardellacsíkokkal és vékonyra szelt, grillezett tonhalszeletekkel tálalják – ezt ki szokták váltani csirkemellel is. Ehelyett az én salátámba ez alkalommal sonkamaradék került…
Az én salátám összetevői:
jégsaláta, uborka, fehér retek, koktélparadicsom, zöldpaprika, lilahagyma, snidling, párolt ceruzabab, sonka, főtt tojás, fokhagyma, olívaolaj, borecet.
A zöldségeket feldarabolva a tálon összekevertem. 1/2 gerezd zúzott fokhagymát összekevertem a két evőkanál olívaolajjal, amivel meglocsoltam. A ceruzababot forrásban lévő, sós vízbe dobtam 4 percre, majd leszűrtem és lehűtöttem, és a tetejére halmoztam. A főtt sonkát szálakra szedtem (nagyon finom puhára, szaftosra sikerült megfőzni), és rászórtam, majd meghintettem apróra vágott snidlinggel.
A tojás megfőzése igényel némi odafigyelést – mármint akkor, ha ilyen szép puha, napsárga sárgáját akarunk, zselésen rugalmas fehérjével.
Az általánosan elterjedt metódus a következő: hideg vízben feltesszük főni a tojásokat annyi vízben, hogy kb. másfél cm magasan ellepje. Forrás előtt, mikor kb. 96 fokos a víz, levesszük a tűzről, és lefedve 25 percig állni hagyjuk, majd lehűtjük.
Egy kis vörösborral tökéletes, gyors tavaszi ebéd!
Fotó: Bezselics-Békési Ildikó