Nizzai saláta (húsvéti utánérzéssel)

nizzai salátába rendszerint idényzöldségek kerülnek, mellé általában egyféle párolt zöldség, mogyoróhagyma és fokhagyma. Ezt meglocsolják olívaolajjal és egy kis enyhe gyümölcsecettel. Főtt tojással, szardellacsíkokkal és vékonyra szelt, grillezett tonhalszeletekkel tálalják – ezt ki szokták váltani csirkemellel is. Ehelyett az én salátámba ez alkalommal sonkamaradék került…

Az én salátám összetevői: 

jégsaláta, uborka, fehér retek, koktélparadicsom, zöldpaprika, lilahagyma, snidling, párolt ceruzabab, sonka, főtt tojás, fokhagyma, olívaolaj, borecet.

A zöldségeket feldarabolva a tálon összekevertem. 1/2 gerezd zúzott fokhagymát összekevertem a két evőkanál olívaolajjal, amivel meglocsoltam. A ceruzababot forrásban lévő, sós vízbe dobtam 4 percre, majd leszűrtem és lehűtöttem, és a tetejére halmoztam. A főtt sonkát szálakra szedtem (nagyon finom puhára, szaftosra sikerült megfőzni), és rászórtam, majd meghintettem apróra vágott snidlinggel.

A tojás megfőzése igényel némi odafigyelést – mármint akkor, ha ilyen szép puha, napsárga sárgáját akarunk, zselésen rugalmas fehérjével.

Az általánosan elterjedt metódus a következő: hideg vízben feltesszük főni a tojásokat annyi vízben, hogy kb. másfél cm magasan ellepje. Forrás előtt, mikor kb. 96 fokos a víz, levesszük a tűzről, és lefedve 25 percig állni hagyjuk, majd lehűtjük.

Egy kis vörösborral tökéletes, gyors tavaszi ebéd!

Fotó: Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük