Elkészítés: 60 perc + pihentetés
Nehézség: 3
Hozzávalók (6 adag):
2 kisebb spárgatök
100 ml száraz fehérbor
A húsos töltelékhez:
300 g darált pulykacomb
1 kis főzőhagyma
50 g főtt rizs
1 tojás
só
őrölt bors
A húsmentes töltelékhez:
3 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma
a tökök kivájt belseje
3 zsenge sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
só
néhány szál friss rozmaring
50 g főtt rizs
1 tojás
A kapormártáshoz:
3 evőkanál olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy csokor kapor
50 ml száraz fehérbor
300 g tejföl
só
Elkészítés:
- A tököket meghámozzuk, egyik végüket levágjuk, és óvatosan kivájjuk a belsejüket ügyelve, hogy ne lyukadjanak ki (legegyszerűbb almacsumázóval vagy egy evőkanállal).
- A húsos töltelékhez a pulykacombot, a finomra aprított hagymát, a rizst, a tojást összekeverjük, közben megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve egy órára a hűtőbe tesszük.
- A húsmentes változathoz a felhevített olajon megpároljuk a felkarikázott újhagymát, hozzáadjuk a tökök belsejét, a lereszelt répát és petrezselyemgyökeret. Rövid ideig együtt pároljuk, majd levesszük a tűzről, megsózzuk, a felaprított rozmaringgal fűszerezzük, és hagyjuk félig kihűlni. Ekkor hozzákeverjük a rizst és a tojást, és ezt is a hűtőbe tesszük, kb. fél órára.
- Azután a töltelékekkel megtöltjük a kivájt tököket, és egy lefedhető sütőedényben, a bort aláöntve, sütőben puhára pároljuk.
- A kapormártáshoz az olívaolajban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, aláöntjük a fehérbort, és néhány percig pároljuk.
- Végül hozzákeverjük a tejfölt, és a kétféle felszeletelt töltött tökkel tálaljuk. Nagyétkűeknek vajas-fűszeres újkrumplit is kínálhatunk mellé.
Fotó: Tóth Milán Photography