Töltött tök kapormártással, hússal és hús nélkül

Elkészítés: 60 perc + pihentetés

Nehézség: 3

Hozzávalók (6 adag):

2 kisebb spárgatök

100 ml száraz fehérbor

A húsos töltelékhez:

300 g darált pulykacomb

1 kis főzőhagyma

50 g főtt rizs

1 tojás

őrölt bors

A húsmentes töltelékhez:

3 evőkanál olívaolaj

1 csokor újhagyma

a tökök kivájt belseje

3 zsenge sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

néhány szál friss rozmaring

50 g főtt rizs

1 tojás

A kapormártáshoz:

3 evőkanál olívaolaj

1 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy csokor kapor

50 ml száraz fehérbor

300 g tejföl

Elkészítés:

  1. A tököket meghámozzuk, egyik végüket levágjuk, és óvatosan kivájjuk a belsejüket ügyelve, hogy ne lyukadjanak ki (legegyszerűbb almacsumázóval vagy egy evőkanállal).
  2. A húsos töltelékhez a pulykacombot, a finomra aprított hagymát, a rizst, a tojást összekeverjük, közben megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve egy órára a hűtőbe tesszük.
  3. A húsmentes változathoz a felhevített olajon megpároljuk a felkarikázott újhagymát, hozzáadjuk a tökök belsejét, a lereszelt répát és petrezselyemgyökeret. Rövid ideig együtt pároljuk, majd levesszük a tűzről, megsózzuk, a felaprított rozmaringgal fűszerezzük, és hagyjuk félig kihűlni. Ekkor hozzákeverjük a rizst és a tojást, és ezt is a hűtőbe tesszük, kb. fél órára.
  4. Azután a töltelékekkel megtöltjük a kivájt tököket, és egy lefedhető sütőedényben, a bort aláöntve, sütőben puhára pároljuk.
  5. A kapormártáshoz az olívaolajban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, aláöntjük a fehérbort, és néhány percig pároljuk.
  6. Végül hozzákeverjük a tejfölt, és a kétféle felszeletelt töltött tökkel tálaljuk. Nagyétkűeknek vajas-fűszeres újkrumplit is kínálhatunk mellé.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük