Tejfölös krumplifőzelék újkrumpliból, sült tarjával

Elkészítés: 1 óra

Nehézség: 3

Hozzávalók (6 adag):

Sült tarja

Hozzávalók:

6 szelet csontos sertéstarja

őrölt bors

őrölt kömény

6 gerezd fokhagyma

A megmosott, leszárogatott hússzeletek mindkét oldalát besózzuk, befűszerezzük, majd egy tepsibe fektetve megkenjük a zúzott fokhagymával. 4-5 evőkanál vizet öntünk alá, és 200 °C-os sütőben először letakarva, majd fedő nélkül megsütjük.

Tejfölös krumplifőzelék

Hozzávalók:

1 kg újkrumpli

1 babérlevél

1 friss főzőhagyma

1 kisebb fej friss fokhagyma

200 ml zsíros tejföl

1 kiskanál őrölt pirospaprika

2 evőkanál kukoricaliszt

néhány szál friss majoránna

Elkészítés:

  1. A megtisztított, felkarikázott krumplit egy lábosban, annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni. Megsózzuk, és a babérlevelet is beledobjuk.
  2. A megtisztított, összevágott hagymát és fokhagymát beletesszük (legjobb pl. egy teatojásban, mert úgy könnyebb kihalászni, mikor a habarásnál szükség lesz rájuk).
  3. Amikor a krumpli megpuhult (nem akkor, mikor már szétesett!), a harmadát a levével együtt átkanalazzuk egy turmixgépbe, beletesszük a főtt hagymákat, a tejfölt, a pirospaprikát és a lisztet, majd simára keverjük. Ezzel besűrítjük a főzeléket, felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a fele apróra vágott friss majoránnát, és lefedve tíz percig állni hagyjuk.
  4. Tálaláskor megszórjuk a maradék friss majoránnával, és a sült tarjával együtt tesszük az asztalra.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük