Elkészítés: 40 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (5 adag):
1 kg friss sóska
3 evőkanál vaj
1 evőkanál barnacukor
7 dl víz
3 dl tejszín
2 aprított turbolyaág
só, fehér bors
A tálaláshoz:
adagonként egy tojás
5 evőkanál mascarpone
Elkészítés:
- A sóskát leszárazzuk, sós vízben megfőzzük és leturmixoljuk.
- Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a barna cukrot, és hagyjuk enyhén karamellizálódni.
- Hozzákeverjük az előzetesen elkészített sóskapürét, elkeverjük. Felengedjük vízzel, és felforraljuk.
- Forrás után a tűzről levéve adjuk hozzá a tejszínt, majd újra felmelegítjük, de már nem forrásig.
- A sót és a fűszereket belekeverve fedő alatt hagyjuk állni tíz percig – ez alatt elkészíthetjük a tálaláshoz a buggyantott tojásokat: egy kis lábosban vizet forralunk, majd egy merőkanalat belemerítve a kanálba ütjük bele a tojásokat, és így főzzük főzzük meg őket, egyenként és a levessel tálaljuk.
- A mascarponét a tányéron adjuk hozzá.
Fotó: Tóth Milán Photography