Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (6 adag):

Meggyes-mákos batyu 

1 csomag leveles tészta (friss vagy mélyhűtött)

12 evőkanál darált mák

6 evőkanál porcukor

30 szem meggy

1 tojás

a tetejére: porcukor és darált mák

Vaníliasodó

500 ml tej

2 tojássárgája

50 g cukor

1 evőkanál kukoricaliszt

néhány csepp vaníliaeszencia

1 evőkanál vaj

Elkészítés:

Meggyes-mákos batyu

  1. Akár friss, akár mélyhűtött leveles tésztát használunk, előkészítésénél mindig a csomagoláson feltüntetett módon járjunk el. Most is ezt tegyük.
  2. Ezután a tésztából 6 egyforma négyzetet vágunk.
  3. Mindegyik közepébe halmozunk két evőkanál cukrozott, darált mákot és 4-5 szem kimagozott meggyet.
  4. Kis batyukat formálunk belőlük, megkenjük tojással, és 200 °C-os sütőben, kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük őket.
  5. Közben elkészítjük a vaníliasodót, amit a porcukorral meghintett batyuk mellé kínálunk majd.

Vaníliasodó

  1. A tojássárgáját először a cukorral, majd 100 ml tejjel, végül a liszttel simára keverjük.
  2. A maradék tejet felforraljuk, és hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját.
  3. Folytonosan keverve megforrósítjuk, de forralni nem szabad, mert a tojás összecsomósodik.
  4. Végül a tűzről levéve hozzákeverjük a vaníliaeszenciát és a vajat.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük