Elkészítési idő: 70 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (12 szelet):
300 g aszalt datolya
250 g liszt
200 g barna cukor + 3 evőkanálnyi a sütőtál beszórásához
125 g puha vaj
3 deci víz
3 tojás
½ csomag sütőpor
1 teáskanál vanília kivonat
3 evőkanál rum
1 kávéskanál őrölt kardamom
2 nagyobb, kemény körte
Elkészítés:
- A kimagozott datolyát a vízzel együtt feltesszük főni, és lassú tűzön kb. 15 perc alatt teljesen szétfőzzük, míg egy masszát kapunk.
- Ezt fűszerezzük a vanília kivonattal, a rummal és a kardamommal, majd lefedve félretesszük és hagyjuk félig kihűlni.
- Közben a cukrot simára keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tojásokat, és kidolgozzuk a tésztát.
- A fűszeres datolyamasszát a végén keverjük bele.
- Egy 23 cm átmérőjű, kb. 6 cm magas sütőforma aljára szórjuk a 3 evőkanál barnacukrot, majd sugarasan belerendezzük a negyedekre vágott, hámozott körtegerezdeket. Ezt befedjük a tésztával, és 160 fokos sütőben, tűpróbáig (kb. 30 perc) sütjük.
- Forrón, egy tálra borítva tálaljuk.
TIPP: A tálalásnál meglocsolhatjuk egy kis borsodóval, úgy igazán tökéletes!
Fotó: Tóth Milán Photography