Elkészítési idő: 70 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (12 szelet):

300 g aszalt datolya

250 g liszt

200 g barna cukor + 3 evőkanálnyi a sütőtál beszórásához

125 g puha vaj

3 deci víz

3 tojás

½ csomag sütőpor

1 teáskanál vanília kivonat

3 evőkanál rum

1 kávéskanál őrölt kardamom

2 nagyobb, kemény körte

Elkészítés:

  1. A kimagozott datolyát a vízzel együtt feltesszük főni, és lassú tűzön kb. 15 perc alatt teljesen szétfőzzük, míg egy masszát kapunk.
  2. Ezt fűszerezzük a vanília kivonattal, a rummal és a kardamommal, majd lefedve félretesszük és hagyjuk félig kihűlni.
  3. Közben a cukrot simára keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tojásokat, és kidolgozzuk a tésztát.
  4. A fűszeres datolyamasszát a végén keverjük bele.
  5. Egy 23 cm átmérőjű, kb. 6 cm magas sütőforma aljára szórjuk a 3 evőkanál barnacukrot, majd sugarasan belerendezzük a negyedekre vágott, hámozott körtegerezdeket. Ezt befedjük a tésztával, és 160 fokos sütőben, tűpróbáig (kb. 30 perc) sütjük.
  6. Forrón, egy tálra borítva tálaljuk.

TIPP: A tálalásnál meglocsolhatjuk egy kis borsodóval, úgy igazán tökéletes!

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük