(F. Nagy Angéla útmutatásai alapján)
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók:
1 kg libaháj 2-3 centis kockákra vágva
500 g hízott libamáj
5-6 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
só
friss rozmaring ágak
½ dl konyak
Elkészítés:
- A libamájat bedörzsöljük a sóval és a borssal és a konyakkal együtt egy jól zárható befőttesüvegbe tesszük, amit egy megfelelő magasságú fazékba állítunk és az üveg nyakáig felengedjük vízzel.
- Feltesszük a tűzre, és a forrástól számítva annyi percig gőzöljük a májat, ahány dekás volt.
- Az idő lejártával a befőttesüveget kivesszük a vízből, kinyitjuk, és langyosra hűtjük –ezt követően egy hőálló edénybe csúsztatjuk a májat, a leve nélkül.
- A megtisztított, felkockázott hájat egy lábosba tesszük, megsózzuk és takaréklángon kiolvasztjuk.
- Mikor a zsír kiolvadt, és láthatóvá váltak a tepertődarabkák, teljes fokozatra állítjuk, hogy szép arany pirosra süljenek.
- Akkor kiszedjük őket egy szalvétával kibélelt tálkába, a forró zsírba pedig beledobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket.
- Néhány percig sütjük, majd a fokhagymákat a máj mellé szedjük, a forró zsírt pedig rászűrjük a májra – ezáltal kissé megsül a felszíne, és leheletnyi kéreg keletkezik rajta.
- Mellédobunk néhány friss rozmaring ágat, és a zsírral együtt hagyjuk kihűlni.