(F. Nagy Angéla útmutatásai alapján)

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók:

1 kg libaháj 2-3 centis kockákra vágva
500 g hízott libamáj
5-6 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

friss rozmaring ágak

½ dl konyak

Fotó: Tóth Milán Photography

Elkészítés:

  1. A libamájat bedörzsöljük a sóval és a borssal és a konyakkal együtt egy jól zárható befőttesüvegbe tesszük, amit egy megfelelő magasságú fazékba állítunk és az üveg nyakáig felengedjük vízzel.
  2. Feltesszük a tűzre, és a forrástól számítva annyi percig gőzöljük a májat, ahány dekás volt.
  3. Az idő lejártával a befőttesüveget kivesszük a vízből, kinyitjuk, és langyosra hűtjük –ezt követően egy hőálló edénybe csúsztatjuk a májat, a leve nélkül.
  4. A megtisztított, felkockázott hájat egy lábosba tesszük, megsózzuk és takaréklángon kiolvasztjuk.
  5. Mikor a zsír kiolvadt, és láthatóvá váltak a tepertődarabkák, teljes fokozatra állítjuk, hogy szép arany pirosra süljenek.
  6. Akkor kiszedjük őket egy szalvétával kibélelt tálkába, a forró zsírba pedig beledobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket.
  7. Néhány percig sütjük, majd a fokhagymákat a máj mellé szedjük, a forró zsírt pedig rászűrjük a májra – ezáltal kissé megsül a felszíne, és leheletnyi kéreg keletkezik rajta.
  8. Mellédobunk néhány friss rozmaring ágat, és a zsírral együtt hagyjuk kihűlni.

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük