Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók:
1 kg apró szemű, magnélküli bio (kezeletlen héjú) mandarin
1 kg cukor
1 csokor friss citromfű
2 liter víz
½ dl vodka
Elkészítés:
- A mandarint egy órára meleg vízbe beáztatjuk, majd tiszta mosogatószivaccsal átdörzsöljük, végül leöblítjük – így távolítjuk el a mesterséges érlelés során a felszínére került vegyszereket, és a viaszréteget, amivel a romlás késleltetése érdekében vonják be.
- A vízből és a cukorból szirupot főzünk, ebbe tesszük bele a mandarinszemeket, és félig lefedve, lassú tűzön puhára főzzük őket (kb. másfél óra).
- A citromfüvet apróra vágjuk (a szárával együtt), dunsztosüvegbe tesszük, és kb. 2 deci szirupot merünk rá, majd lezárjuk. A mandarin főzési ideje alatt hagyjuk állni.
- Mikor a kompót elkészült, levesszük a tűzről. A citromfüvet leszűrjük, és az illatos szirupot a kompóthoz öntjük.
- Beleteszünk még fél deci vodkát is, majd sterilizált csatos üvegekbe töltjük.
- Miután kibontottuk, hűtőben kell tárolni. Kiváló desszert alapanyag, használhatjuk pohárkrémekhez, koktélokhoz, fagylalthoz is.