Elsőként mindig felmerül a kérdés: eper, vagy szamóca? Nos, növénytani besorolása szerint (Fragaria, mely a rózsafélék családjába tartozik) egyértelműen szamóca: a kicsi, a nagy, a húsos, az erdei – mindahány, amit ismerünk és fogyasztunk.
Hazánkban a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket a termesztett fajokat a köznyelvben általában epernek, vagy földiepernek hívják. Botanikailag az eper és a szamóca két különböző növény. Az eper (Morus) valójában fán termő gyümölcs, a fehér és a fekete eper, melyeknek a fáját is eperfának nevezzük – kivéve nálunk, a Dunántúlon, ahol (a káoszt fokozandó) a szederfa névvel illetik.
(Forrás: Eper (növényfaj) – Wikipédia (wikipedia.org))
Nem tudom, a szájhagyomány felülírhatja-e valaha a hivatalos besorolást: akármi a neve, az epret nagyon szeretjük és fogyasztjuk minden formában, ahogy elképzelhető. Mindig az eperlekvár tűnik el először a kamrapolcról, az eperfagyiból sem lehet eleget csinálni, még az eperleves is nagyon kelendő – nem beszélve az epres sütemények, krémes desszertek soráról.
Változatosan elkészíthető, de a friss eper egy kis porcukorral vagy tejszínhabbal önmagában is tökéletes desszert. Sütésnél-főzésnél jól illik hozzá a vanília, a levendula, a citrom, a rebarbara és a bodza is – amíg tart a szezon, érdemes többféleképpen kipróbálni.
TIPP: A hagyományos befőzési eljárások mellett érdemes több adagban lefagyasztani, így krémekhez, turmixokhoz egész évben felhasználható. Díszítéshez több körültekintést igényel az előkészítése: kis vagy közepes szemeket válasszunk, és mosás-tisztítás után szárítsuk le őket. Ne zacskót, hanem kemény falú dobozt használjunk, így nem nyomódnak meg a szemek, és nem ereszt levet a gyümölcs. Ha körültekintően olvasztjuk ki, majdnem olyan szépen vehetjük elő a dobozból, ahogy beletettük.
Milyen eperfajták közül válogathatunk?
Az epernek megszámlálhatatlan fajtája van: a nemesítők különböző termési időkre, hozamra, színre és ízre nemesítették. Itthon a magyar mellett főként Marokkóból, Macedóniából, Spanyolországból, Görögországból, Bulgáriából és Lengyelországból érkező import kapható a piacokon – ezek már május elején megjelennek és június végéig kaphatók. Az igazi magyar szabadföldi eper kb. 3 hétig terem, május utolsó hetétől június közepéig.
A leggyakrabban árusított fajták a következők, de aki hazai termesztésűt akar vásárolni, az Asia és a Clery fajták közül válogasson:
Asia: közepes nagyságú, lédús szemei vannak, jóízű gyümölcs – itthon is termesztik. Hátránya, hogy gyorsan romlik, szedés után maximum két napig fogyasztható.
Honeoye: nagy szemű, korai érésű, zamatos és hosszan eltartható.
Mieze Schindler: apró szemű, sötétvörös, lédús, aromás illatú fajta. Nagyon kényes.
Clery: itthon is sok helyen termesztik, nagy szemű, lédús fajta.
Camarosa: kemény húsú, nagy szemű, de vizes, nem túl zamatos, de jól bírja a szállítást.
TUDTA?: Aki befőzni szeretne, érdemes tájékozódnia a lakóhelyéhez legközelebbi „szedd magad” akcióról a www. gyumolcsvadasz.hu oldalon.
TIPP: Bár csodás eperrecepteket ismerünk, ez a gyümölcs önmagában a legfinomabb.
Kis fáradtság árán bármilyen vendégséget feldobhatunk vele:
Olvasztott csokiba mártva remek vendégváró falatka.
Az apróbb szemeket fagyasszuk bele jégkockába – így a legegyszerűbb ital is ünnepi hatást kelt.
A puhább szemeket turmixoljuk össze: pezsgővel, száraz martinivel vagy vodkával izgalmas koktél-alap.
Fotó: SilviaStoedter – Pixabay