Elkészítés: 50 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (12 adag):
3 db 25 cm hosszú gubakifli (készen is kapható)
11 evőkanál sárgabarackdzsem
25 g kandírozott narancshéj
3 cl barackpálinka
250 g darált mák
1 evőkanál vaj a tepsi vagy sütőtál kivajazásához
Forrázat:
500 ml tej
1 evőkanál méz
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 teáskanál vanília eszencia, por vagy vaníliarúd
Krém:
5 db tojássárgája
50 g kristálycukor
Hab:
50 g kristálycukor
5 db tojásfehérje
1 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
- A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután a kivajazott sütőtálba rendezzük.
- A tejet a citrom és a narancs héjával együtt felforraljuk, a végén beletesszük a mézet és a vaníliát (ha vanília rudat használunk, felvágjuk és kikaparjuk a belsejét), majd lefedve 10 percre félretesszük.
- Ez alatt kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd elegyítjük a forralt tejjel. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, megszórjuk a porcukorral összekevert mákkal majd 15 percre 180 fokos sütőbe dugjuk.
- A baracklekvárt egy evőkanál vízzel felhígítva, benne a kandírozott narancshéjjal felforraljuk, a végén hozzáadva a barackpálinkát a megsütött mákos gubára kenjük.
- A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz hozzákeverünk egy evőkanál baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab. A habot eloszlatjuk a mákos guba tetején és 160 C-on, kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography