Elkészítés: 50 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (12 adag):

 3 db 25 cm hosszú gubakifli (készen is kapható)

11 evőkanál sárgabarackdzsem

25 g kandírozott narancshéj

3 cl barackpálinka

250 g darált mák

1 evőkanál vaj a tepsi vagy sütőtál kivajazásához

 Forrázat:

500 ml tej

1 evőkanál méz

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 teáskanál vanília eszencia, por vagy vaníliarúd

 Krém:

5 db tojássárgája

50 g kristálycukor

Hab:

50 g kristálycukor

5 db tojásfehérje

1 evőkanál baracklekvár

Elkészítés:

  1. A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután a kivajazott sütőtálba rendezzük.
  2. A tejet a citrom és a narancs héjával együtt felforraljuk, a végén beletesszük a mézet és a vaníliát (ha vanília rudat használunk, felvágjuk és kikaparjuk a belsejét), majd lefedve 10 percre félretesszük.
  3. Ez alatt kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd elegyítjük a forralt tejjel. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, megszórjuk a porcukorral összekevert mákkal majd 15 percre 180 fokos sütőbe dugjuk.
  4. A baracklekvárt egy evőkanál vízzel felhígítva, benne a kandírozott narancshéjjal felforraljuk, a végén hozzáadva a barackpálinkát a megsütött mákos gubára kenjük.
  5. A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz hozzákeverünk egy evőkanál baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab. A habot eloszlatjuk a mákos guba tetején és 160 C-on, kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük