Elkészítés: 60 perc + pihentetés
Nehézség: 3
Hozzávalók (k. 4,5 kg dzsem):
6 kg eper
2 kg cukor
6 tányér bodzavirág
2 l víz
2 citrom felkarikázva + 2 dl citromlé
Elkészítés:
- A cukrot egy mély tálban összekeverjük a vízzel.
- Beletesszük a felkarikázott citromot és a bodzatányérokat, majd lefedve 2 napra a hűtőbe tesszük.
- Kidobjuk belőle a bodzát és a citromot, a rajta lévő vizet megtisztítjuk a virágmaradványoktól.
- Az eper felét (a nagyobb darabokat) feldaraboljuk és összekeverjük a bodzás sziruppal, majd egy éjszakára újra a hűtőbe tesszük.
- Másnap az egészet felforraljuk és addig főzzük, míg a dzsem kitisztul és elfő a habja, akkor levesszük a tűzről.
- Az eper másik felét, a megmosott apró és közepes eperszemeket belekeverjük a citromlével együtt a dzsembe és előzetesen kiforrázott üvegekbe merjük, majd légmentesen lezárjuk.
- Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni: a végén beleszórt eperszemek egyben maradnak és finom zselés állagot nyernek – mikor kinyitjuk az üvegeket, mindenki ezekre vadászik!
Tipp: Ha már vége a bodzaszezonnak, használhatunk bodzaszörpöt is a készítéshez: ez esetben a 4. pontnál kezdőik a munka, a 3 kg darabolt epret 2 liter bodzaszörppel keverjük össze.
Fotó: Tóth Milán Photography