Elkészítés: 60 perc + pihentetés

Nehézség: 3

Hozzávalók (k. 4,5 kg dzsem):

6 kg eper

2 kg cukor

6 tányér bodzavirág

2 l víz

2 citrom felkarikázva + 2 dl citromlé

Elkészítés:

  1. A cukrot egy mély tálban összekeverjük a vízzel.
  2. Beletesszük a felkarikázott citromot és a bodzatányérokat, majd lefedve 2 napra a hűtőbe tesszük.
  3. Kidobjuk belőle a bodzát és a citromot, a rajta lévő vizet megtisztítjuk a virágmaradványoktól.
  4. Az eper felét (a nagyobb darabokat) feldaraboljuk és összekeverjük a bodzás sziruppal, majd egy éjszakára újra a hűtőbe tesszük.
  5. Másnap az egészet felforraljuk és addig főzzük, míg a dzsem kitisztul és elfő a habja, akkor levesszük a tűzről.
  6. Az eper másik felét, a megmosott apró és közepes eperszemeket belekeverjük a citromlével együtt a dzsembe és előzetesen kiforrázott üvegekbe merjük, majd légmentesen lezárjuk.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni: a végén beleszórt eperszemek egyben maradnak és finom zselés állagot nyernek – mikor kinyitjuk az üvegeket, mindenki ezekre vadászik!

Tipp: Ha már vége a bodzaszezonnak, használhatunk bodzaszörpöt is a készítéshez: ez esetben a 4. pontnál kezdőik a munka, a 3 kg darabolt epret 2 liter bodzaszörppel keverjük össze.

Fotó: Tóth Milán Photography

Bezselics-Békési Ildikó

Bezselics-Békési Ildikó (1966) – médiaszakember, író, szerkesztő
Tagja volt a TV2 alapító csapatának, a csatorna indulását követően főszerkesztőként a vetélkedő- és szórakoztató műsorok fejlesztésével foglalkozott. A Marie Claire magazin magyar kiadásának alapító főszerkesztője, ezt követően saját ötletéből indult útnak az első magyar gazdasági fókuszú női magazin, a Haszon Nőknek. 2010-ben kezdte el írni a Két cica konyhája blogot, azóta újságíróként is gasztronómiával foglalkozik. Eddig 7 szakácskönyve jelent meg: 2017-ben a BOOOK Kiadó gondozásában készült Magok a konyhában című munkájával a Gourmand World Cookbook Awards-on ezüst érmet nyert. A Szigetközben nőtt fel, a természettel és az állatvilággal való kapcsolat első helyen szerepel az értékrendjében és mindennapjaiban.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük